Do słabości do przekąsek chyba przyznać się może każdy z nas. Jedni podjadają częściej, inni rzadziej. Niektórzy z nas sięgają tylko po owoce, inni z koeli mają słabość do czekolady. Niezależnie od wszystkiego podjadanie to nawyk, który najczęściej dostarcza nam zbędnych kalorii i niewiele substancji odżywczych.
Istnieje kilka przekąsek, które charakteryzuje odpowiedni stosunek wartości odżywczych i kalorii. To one pomogą nam utrzymać ciało w formie, a nawet schudnąć. Jak? Dzięki zawartym w nich białku i ćwiczeniom, które zwiększają tempo przemiany materii i przyspieszają spalanie kalorii.
1. Jabłko i mleko
Nie, to nie jest recepta na problemy jelitowe. Każdy owoc może być przekąską, ale powiązanie go z odrobiną białka pozwala utrzymać wysoki poziom energii na kilka godzin. Białko bowiem, w przeciwieństwie do węglowodanów spala się stosunkowo szybko, stąd „trzyma” nas w formie.
2. Awokado z twarogiem
To również zestaw owoc+białko. Szczególnie polecane osobom, które mają ochotę na „coś kremowego”. Wystarczy usunąć pestkę z połowy awokado i wypełnić ją kilkoma łyżeczkami twarogu. Dla smaku możemy dołożyć odrobinę szczypiorku lub łyżeczkę miodu (dla fanów słodkości). Taka porcja to około 200 kalorii, w tym 9 gramów białka i 7 gramów błonnika.
3. Szparagi z jajkiem na twardo
Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego korzystajmy z tego, że trwa! Są one bardzo bogate w błonnik i – uwaga – to afrodyzjak. Jajka na twardo to z kolei źródło białka. Para 15 szparagów (gotowanych lub surowych) z jednym jajkiem to 126 kalorii.
4. Tostada
Ta wegańska przekąska składa się głównie z czarnej fasoli i warzyw. Doskonała również jako mini-lunch albo lekka kolacja. Jedna porcja to nieco ponad 200 kalorii. Dostarcza organizmowi 13 gramów białka i 10,5 grama błonnika.
5. Sałatka
Nie precyzuję jej w nagłówku, bo tu wariacji i pomysłów jest kilka. Może być grecka, szopska, z tuńczykiem i pomarańczami, albo taka (w końcu nie po to są nowalijki, żeby ich nie jeść!): soczewica, pomidory, rzeżucha, rzodkiewka i rukola. Mniam.
6. Dip z białej fasoli
Jako dodatek do przekąski. Można go nakładać na krakersy, paluchy czosnkowe lub surowe warzywa jak choćby kalafiora, marchewkę czy kalarepę. Oczywiście dip można przyrządzić również z innych składników.
7. Gruszka z serem ricotta
Znów wracamy do połączenia owoc+białko. Tym razem jednak owoc polecamy serwować na ciepło. Ser ricotta jest bogaty w białko, a gruszki są dobrym źródłem błonnika. Jeśli ktoś lubi – można dodać łyżeczkę cynamonu. To doskonała przekąska na każdą porę dnia.
8. Krakersy z tuńczykiem
To doskonała alternatywa dla mlecznych produktów. Tuńczyk {w sosie własnym lub z wody) jest źródłem chudego białka i kwasów Omega3. Do tego pełnoziarniste krakersy lub wafle zbożowe. Pycha!
9. Mrożona herbata z miętą
A kto powiedział, że przekąskę trzeba gryźć? Ten napój sprawdzi się najbardziej wtedy, gdy nie jesteśmy do końca głodni, ale „coś” byśmy wrzucili na ząb. Wówczas taki napój może się okazać strzałem w dziesiątkę. Polecamy zieloną herbatę, która dodatkowo (poza zaspokajaniem pragnienia) przyspiesza metabolizm przez działalność antyoksydantów.