Fot. Pixabay / [url=https://pixabay.com/en/baby-bite-boy-child-cute-eat-84686/]PublicDomainPictures[/url] / [url=https://pixabay.com/en/service/terms/#usage]CC0 Public Domain[/url]
Fot. Pixabay / [url=https://pixabay.com/en/baby-bite-boy-child-cute-eat-84686/]PublicDomainPictures[/url] / [url=https://pixabay.com/en/service/terms/#usage]CC0 Public Domain[/url]
REKLAMA
Pediatrzy zgodnie twierdzą, że nie należy się przesadnie bać i warto eksperymentować z nowymi smakami, nawet tymi uważanymi za nietypowe czy ryzykowne. Portal Parents.com zrobił zestawienie 20 smaków, których dziecko powinno spróbować przed skończeniem roku.
Sprawdźcie sami, ile z nich zna już wasz maluch!
1. Jagody, borówki, jeżyny – w małych kawałeczkach lub zmiksowane na gładkie i słodkie puree. Dzieci uwielbiają kolory, więc sam wygląd powinien zachęcić je do spróbowania.
2. Łosoś- zawiera kwasy omega-3, które są niezbędne w procesach rozwojowych małego organizmu. Jak go podawać? Najlepiej ugotowanego, można go też zblendować albo upiec w kształcie paluszków rybnych.
3. Orzeszki ziemne- warto podać je małemu dziecku właśnie po to, żeby zapobiec alergii na orzechy. Badania wykazały, że wczesne podawanie dzieciom produktów z grupy wysokiego ryzyka, znacznie je obniża. Uwaga! Nigdy nie dawaj dziecku całych orzechów, bo grozi to zadławieniem. Najbardziej przyjazną formą podania będzie masło orzechowe.
4. Cebula i czosnek- w niewielkiej ilości pomogą dodać smaku potrawom, które przygotowujesz dla dziecka. Jak wiadomo, nie zaleca się ich zbyt mocno przyprawiać np. solą, dlatego odrobina cebuli może naturalnie podkręcić smak każdego puree.
5. Szpinak i inne warzywa liściaste- warto podać go dziecku, zanim dowie się ono jaką złą sławą cieszy się wśród przedszkolaków. Zawiera on mnóstwo cennych wartości odżywczych!
6. Wołowina- jeśli Twoja rodzina je mięso, nie bój się wprowadzać do diety dziecka jego innych rodzajów niż drób. Wołowina zawiera dużo białka i cynku. Podaj ją dziecku na warzywnym puree.
7. Produkty pełnoziarniste- nie musicie ograniczać się tylko do zwykłego ryżu. Spróbujcie komosy ryżowej, brązowego ryżu i innych pełnoziarnistych produktów. Mają więcej błonnika i więcej smaku.
8. Dynia piżmowa- zblendowana dynia piżmowa ma słodki smak, który bardzo pasuje małym smakoszom. Zawiera też sporo witaminy A.
9. Jajka- są jednym z produktów, na którego wprowadzenie czeka się długo, jednak przed ukończeniem pierwszego roku życia, możecie podjąć już to kulinarne wyzwanie. Są łatwe do przygotowania i pełne wartości odżywczych. Spróbujcie z jajecznicą, omletem albo drobno posiekanym jajkiem na twardo.
10. Soczewica- jest to dobra alternatywa do mięsa, pod względem zawartości żelaza. Dobrze łączy się z innymi dodatkami takimi jak warzywa czy zioła
Oprócz tej zwycięskiej 10 produktów, których maluch koniecznie powinien spróbować, warto dać mu do spróbowania:
- brzoskwinię
- cukinię
- jagnięcinę
- jarmuż
- owies (np. płatki owsiane)
- truskawki
- buraki
- bazylię i inne zioła
- dynię
- ser
Pamiętajcie o tym, że nowe produkty należy wprowadzać pojedynczo i ostrożnie, dobrze obserwując reakcje dziecka. Jest duża szansa, że nawet mocno uczulające produkty, wprowadzone odpowiednio wcześnie nie spowodują żadnych niepożądanych reakcji. Mimo wszystko, zalecana jest uważność.
Zapoznawanie dziecka z nowymi smakami jest niezwykle ważnym i ekscytującym przeżyciem. Macie szansę wychować prawdziwego smakosza, który nie będzie grymasił przy każdym nieznanym mu wcześniej posiłku!
Źródło: parents.com