Halloweenowe przebrania, halloweenowa dekoracja domu, w kuchni również zawitał halloweenowy klimat. Proste dania, a wasze dzieci będą w siódmym niebie!
Składniki:
- 4 średniej wielkości zielone papryki
- 100g brązowego lub dzikiego ryżu
- 100g mielonej wołowiny
- 100g mielonej wieprzowiny
- 1 posiekana cebula
- 1 marchewka starta na grubiej tarce
- pieprz i sól do smaku
Do dekoracji:
- 8 całych czarnych oliwek
- 4 przekrojone w szerz, na pół czarne oliwki
- 4 małe, cienko pokrojone paseczki czerwonej papryki
- 16 wykałaczek
- ½ pietruszki o grubym korzeniu, ugotowana
Sposób przygotowywania:
1. Rozgrzej piekarnika do temperatury 180 stopni C.
2. Papryki umyj, odetnij górę z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne
3. Ryż ugotuj według przepisu. Pamiętaj tylko, że brązowy ryż gotuje się nawet 25 min. Odcedź.
4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, następnie dodaj marchewkę.
5. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mięs z ryżem, cebulą i marchewką. Dopraw solą i pieprzem.
6. Mieszanką napełnij papryki. Ustaw, tak by się nie wywróciły w naczyniu żaroodpornym.
7. Papryczki należy piec przez około 35 minut.
By papryczki stały się Frankensteinem należy:
-by stworzyć rączki nadziej po całej oliwce na wykałaczkę i wbij po bokach, symetrycznie po dwóch stronach.
- by stworzyć uśmiech, wytnij mała dziurkę w upieczonej już papryce i z kawałka czerwonej papryki stwórz uśmiech.
- by stworzyć oczy nadziej na wykałaczkę połowę oliwki, a następnie dość grubo ukrojony kawałek pietruszki. Wbij w upieczoną zieloną paprykę.
- by stworzyć nosek, możesz wyciąć po prostu dziurkę lub włożyć ziarenko pieprzu.
Zdrowa rada: do mięsa z ryżem można dodać modną teraz quinoa (komosę ryżową). Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Quinoa musi być wczesniej ugotowana.
Kurczakowa ośmiornica
Ten przepis naprawdę nie wymaga dużo czasu. Co więcej, można go przyrządzić na słodko, jak i na słono, wszystko w zależności co upieczemy w miseczce. Dziś proponujemy wersje z kurczakiem, ale następnym razem możecie zapiec na deser słodkie jabłuszka lub gruszki.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w małe kostki
- łyżka masła
- 1/2 małej cebuli pokrojona w drobną kosteczkę
- 1/2 marchewki
- ½ małej łodygi pora
- łyżka mąki
- łyżka mleka
- świeży tymianek, drobno posiekany
- natka pietruszki, drobno posiekana
- można dodać również łyżeczkę mrożonego groszku
- 2 czarne oliwki, pokrojone wszerz na 12 cienkich plasterków
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo 6 kokilek małej wielkości
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W garnku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj cebulę, marchewkę, pora i gotują, aż cebula zrobi się przezroczysta, czyli około 10 minut. Dodaj mąkę i mieszaj gotując przez kolejną minutę. Następnie dodaj mleko. Wrzuć pierś z kurczaka, tymianek i natkę pietruszki oraz groszek. Wszystko dobrze wymieszaj. Posól i popieprz wedle uznania. W razie, gdyby całość wyszła za sucha, dodaj trochę mleka.
2. Podziel farsz na równe części i wypełnij nim kokilki.
3. Piecz przez 25 minut w piekarniku.
4. W czasie pieczenia odpakuj gotowe ciasto francuskie. Przy pomocy noża lub narzędzi do cięcia pizzy wytnij odnóża ośmiornicy, oraz głowę wielkości mniej więcej kokilki.
5. Na gorące kokilki połóż wycięte ciasto i stwórz ośmiornice. Połóż delikatnie kokilki na blachę wyłożona papierem do pieczenia – by nie uszkodzić odnóg ośmiornicy.
6. Ponownie umieść kokilki w piekarniku na około 15 minut, chyba, że instrukcja ciasta wymaga innego czasu.
7. Po tym czasie wyjmij ośmiorniczki z piekarnika i delikatnie połóż na talerzu.
8. Użyj plasterków czarnych oliwek, by stworzyć oczy ośmiornicy.
Duch karmelowych jabłek
Składniki:
- 4 jabłka, najlepiej o kolorze żółtym
- 250 g cukru
- 50 ml wody
- 1 łyżka miodu lub Golden Syropu
- ¼ łyżeczki cynamonu
- dodatkowo rondel średniej średnicy
- 4 drewniane patyczki np. do szaszłyków
Do dekoracji:
- kawłek gazy
- marker
Przygotowanie:
1. Jabłka myjemy, suszymy, obrywamy ogonki ( w miejsce ogonków wkładamy patyczki).
2. Przygotowujemy blaczę lub deskę wyścieloną papierem do pieczenia – będziemy na nią odkładać jabłka w karmelu.
3. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę, cynamon i miód. Wszystkie składniki mieszkamy dobrze i gotujemy. Ważne by nie mieszać w czasie gotowania. Czekamy, aż karmel zacznie gęstnieć (uwaga! ma wówczas około 170 stopni C)
4. Natępnie zanurzamy jabłko w karmelu, czekamy aż nadmiar ścieknie do rondelka, po czym odkładamy na przygotowaną wcześniej deskę. Postępujemy tak samo z każdym jabłkiem.
5. Na 30 minut wkładamy do lodówki, by karmel porządnie zastygł.
Dekoracja:
- wycinamy z gazy kwadraty 25cmx25cm
- na środku każdego kwadratu robimy dziurkę
- z jednej strony gazy rysujemy markerem oczy i uśmiech ducha
- przygotowaną gazę nakładamy na każde jabłko