W Stanach Zjednoczonych naukowcy przeprowadzili testy na pięciolatkach, a ich matkom dali do wypełnienia kwestionariusze, w których pytali o sposób odżywania się w okresie ciąży.
Dzieci natomiast badano pod kątem umiejętności matematycznych, a także zdolności czytania. Okazało się, że różnice w osiągniętych wynikach były ściśle związane z dietą ich matek, kiedy te były w ciąży.
Otóż dzieci, których mamy ograniczały ilość kalorii w ciąży, wykazywały się mniejszymi zdolnościami przy rozwiązywaniu zadań matematycznych. Nie odnotowano wśród dzieci różnicy w umiejętnościach związanych z czytaniem, natomiast jasno wskazano, że dzieci tych matek, które w ciąży spożywały większą ilość kalorii, posiadają znacznie większe zdolności matematyczne, niż ich rówieśnicy.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pennsylwania, którzy badania prowadzili wskazują, że te kobiety, które w czasie ciąży nie dostarczały organizmowi wystarczającej ilości kalorii, już wcześniej miały tendencje do otyłości. Ważyły najczęściej węcej przed zajściem w ciąży, niż matki, które odżywiały się w sposób prawidłowy.
Autor przeprowadzonych badań – Eric J. Connolly po ogłoszeniu wyników podkreślał, jak ważna jest edukacja kobiet dotycząca prawidłowego odżywania się w okresie prenatalnym dziecka.
Ciąża to nie jest dobry czas na odchudzanie się i ograniczanie spożywanych posiłków. Wręcz przeciwnie powinniśmy zadbać o zbilansowaną dietę, która przeczy teorii jedzenia za dwoje w okresie ciąży, natomiast dostarcza matce i dziecku wystarczającą porcję kalorii. Zatem, jeśli chcesz mieć matematycznego geniusza, zwróć uwagę na to co i ile jesz :)