Chcesz zminimalizować ryzyko alergii na orzeszki u dziecka? Podawaj mu je jak najwcześniej

Fot. Screen z Youtube / [url=https://youtu.be/tn8OGPC65gk]kingscollegelondon[/url]
Fot. Screen z Youtube / kingscollegelondon


Dotychczasowe założenia, aby unikać w diecie małego dziecka orzechów, które są silnie alergizującymi produktami, zostało obalone prze naukowców z King's College London. Specjaliści z Wielkiej Brytanii wręcz zachęcają do jak najwcześniejszego wprowadzenia orzeszków do menu najmłodszych.


Uprzednie zalecenia American Academy of Pediatrics jasno określały, aby przed ukończeniem 3 roku życia dzieci nie spożywały orzechów pod żadną postacią i choć pediatrzy już w 2008 roku zaprzestali bronienia tej tezy — wśród rodziców nadal żywo funkcjonowało przekonanie o eliminowaniu tej grupy produktów z potraw serwowanych dzieciom.


Pierwsze ziarno wątpliwości zasiały badania przeprowadzone na dzieciach zamieszkałych w Izraelu oraz Wielkiej Brytanii. Charakterystycznym elementem była przynależność kulturowa, ponieważ w diecie małych mieszkańców Izraela znajduje się dużo produktów orzechowych. Wyniki eksperymentu jednoznacznie pokazały, że u dzieci izraelskich alergia na orzechy występuję dziesięciokrotnie rzadziej niż u ich rówieśników z wysp.

Najnowsze badania wykazują, że:

U dzieci, którym podawano produkty orzechowe w pierwszych 12 miesiącach życia, w wieku 5 lat alergia pokarmowa na orzechy występowała o 80 proc. rzadziej.

Badania przeprowadzono na grupie 628 dzieci w wieku od 4. do 11. miesiąca życia. Były wśród nich również dzieci wykazujące słabą reakcję alergiczną na orzechy - przed przystąpieniem do eksperymentu wykonano u dzieci testy skórne.

Niektórzy pediatrzy zalecają, aby przed podaniem niemowlętom produktów zawierających orzechy przeprowadzić testy skórne (między 4 a 8 miesiącem życia dziecka), a w przypadku delikatnej reakcji alergicznej podawać orzechy pod kontrolą lekarza alergologa. Należy pamiętać również o odpowiedniej formie podawanej żywności — dzieci poniżej 5 roku życia nie powinny jeść nierozdrobnionych orzeszków, ponieważ istnieje dużo ryzyko zadławienia (zaleca się dodawanie ich zmielonych lub rozdrobnionych).


Według prof. Anthony Fauci z National Institute of Allergy and Infectious Diseases to przełomowe badania, a ich wyniki wiele wnoszą do dyskusji i eliminacji alergii pokarmowych wśród dzieci. Jednak dopiero dalsze badania nad tym problemem dadzą odpowiedzi na pytanie, jak dokładnie postępować z rozszerzaniem diety najmłodszych. W tej chwili nie wiemy ile dokładnie produktów orzechów powinno znaleźć się w diecie niemowląt i jak często je podawać, aby przyniosło to oczekiwany skutek.

Rodzicom pozostaje więc zachowanie zdrowego rozsądku i konsultacja lekarzem pediatrą, pod którego opieką znajduje się pociecha.
Źródło: King’s College London

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
Bella Happy Pants 0 0Strach jest zaraźliwy. Psycholog: zanim zaczniesz tłumaczyć dziecku świat, przepracuj swoje lęki

B JAK BEZPIECZEŃSTWO, B JAK BELLA BABY HAPPY PANTS

0 0Dom najbezpieczniejszym miejscem? To mit – zobacz, ile zagrożeń czyha na twoje dziecko
0 0Znamy ranking dziecięcych imion pierwszej połowy 2019
0 0Tak po cichu odbiera się kobietom kontrolę nad porodem. Położna: "To będzie trauma"