Mleko to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest bazą dla wielu produktów, które są
niezbędnym elementem diety dzieci i młodzieży. Lepiej wypić szklankę mleka, czy zjeść dwa plasterki żółtego sera? Jak skutecznie uzupełnić dietę dzieci o wapń, którego brakuje aż 42% z nich?
Reklama.
Reklama.
Mleko i produkty mleczne to prawdziwe skarbnice witamin i minerałów w diecie dzieci. W mleku i przetworach mlecznych znajdziemy witaminy z grupy B oraz A, D i E. Białko mleka odgrywa bardzo ważną rolę w procesie budowy i wzrostu wszystkich tkanek organizmu. O roli wapnia w budowie i utrzymaniu zdrowych kości i zębów, nie trzeba nikogo przekonywać.
Jednak największą zaletą mleka i produktów mlecznych jest mnogość i zastosowań. Zarówno mleko jak i jego przetwory możemy podawać dzieciom same, ugotowane, podgrzane, ubite. Są również idealnym dodatkiem do deserów, makaronów mięs i warzyw, nie wspominając o bitej śmietanie, którą dzieci uwielbiają.
Wiele osób ma obawy przed zbyt częstym podawaniem mleka dzieciom. I tu znów z pomocą przychodzi jego bogactwo. Surowe mleko, możemy zastąpić jogurtami, twarogiem, żółtym serem, czy maślanką. Najlepiej oczywiście wybierać jak najmniej przetworzone produkty. Zamiast jogurtu truskawkowego, wybrać ten naturalny, a ulubione owoce dziecka dodać samemu.
Jeśli będziemy chcieli trzymać się zaleceń lekarzy i dietetyków, które wskazują, że 1 litr mleka, a więc cztery jego szklanki, pokrywa dzienne zapotrzebowanie starszych dzieci i młodzieży na wapń. W tym wypadku warto włączać do diety wiele różnych produktów, np. szklanka mleka, jogurt naturalny lub kefir. W przypadku produktów stałych, odpowiednikiem szklanki mleka będzie 100g twarogu lub dwa plasterki żółtego sera, ponieważ ten ostatni zawiera najwięcej wapnia spośród wszystkich produktów mlecznych.
Pamiętajmy jednak, że zgodnie z wytycznymi i wskazówkami ekspertów i lekarzy z Instytutu Matki i Dziecka, mleko krowie i jego przetwory powinny być obowiązkowym elementem diety dzieci powyżej 1 roku życia. Właśnie po pierwszych urodzinach małych człowiek potrzebuje składników występujących w mleku w ilości nawet 3 razy większej niż dorosły. Badania przeprowadzone przez Instytut wskazują, że aż 42 procent dzieci powyżej pierwszego roku ma niedobory wapnia.