Fot. Pixabay / [url=https://pixabay.com/pl/je%C5%9B%C4%87-jedzenie-sa%C5%82atka-zdrowia-791399/]kaboompics[/url] / [url=https://pixabay.com/pl/service/terms/#usage]CC0 Public Domain[/url]
Fot. Pixabay / [url=https://pixabay.com/pl/je%C5%9B%C4%87-jedzenie-sa%C5%82atka-zdrowia-791399/]kaboompics[/url] / [url=https://pixabay.com/pl/service/terms/#usage]CC0 Public Domain[/url]
REKLAMA
Utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety nie jest wcale takie trudne. Większość z nas stale popełnia te same, podstawowe błędy żywieniowe. Ich wyeliminowanie pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem. Przedstawiamy 10 grzechów żywieniowych Polaków.
1. Złe zbilansowanie
Przede wszystkim źle dobieramy produkty spożywcze pod względem jakościowym i ilościowym. Nie zastanawiamy się nad tym jakąś wartość kaloryczną powinna mieć nasza codzienna dieta, biorąc pod uwagę choćby wiek, BMI, rodzaj wykonywanej pracy czy praktykowaną aktywność fizyczną.
2. Zła ilość
Żyjemy w biegu i zapominamy o tym, że podstawą zdrowego żywienia jest spożywanie regularnie 5 posiłków dziennie. Zamiast tego czego jemy 2 (jeden szybki w pracy, za to drugi i obfity wieczorem przed telewizorem).
3. Nieregularność
Aby utrzymać metabolizm w dobrej formie należy posiłki spożywać regularnie, zachowując takie same przerwy między nimi. Nie wolno dopuszczać do wystąpienia ani silnego głodu, ani niekomfortowego uczucia przejedzenia.
4. Brak śniadań
Większość osób wie, iż śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciąg dnia, ale niestety niewielu faktycznie wprowadza taki rytuał w życie. Warto jeść obfite śniadanie szczególnie zimą, kiedy zapotrzebowanie energetyczne wzrasta.
5. Obfita kolacja
Zmora dzisiejszych czasów – w ciągu dnia żyjemy tak intensywnie, że pierwszy, duży posiłek zjadamy dopiero po powrocie z pracy. Niestety takie postępowanie szybko spowoduje przyrost masy ciała.
6. Podjadanie
Niby jemy regularnie 5 posiłków, ale… podjadamy między nimi. Kilka orzeszków, parę chrupków, jakieś suszone owoce, mały kabanosik na jeden ząbek… Szczególnie niewłaściwe jest spożywanie słonych, słodkich czy tłustych przekąsek.
7. Brak warzyw i owoców
Warzywa i owoce są bogate w błonnik, który podkręca metabolizm i wspomaga prawidłową perystaltykę jelit. Są także źródłem wielu witamin i cennych składników odżywczych. Mała ilość tych produktów w codziennej diecie skutkuje częstymi zaparciami.
8. Monotonia dietetyczna
Czyli jakikolwiek brak urozmaiceń, ograniczanie się do spożywania ciągle tych samych dań. Często wiąże się to także z kupowaniem produktów jak najtańszych, kiepskiej jakości. Nie przykładanie wagi do informacji podanych na etykiecie.
9. Zajadanie stresu
Typowe podjadanie z nerwów, jakby konsumpcja mogła rozładować napięcie lub złagodzić stres.
10. Zakupy „na głodnego”
To niezwykle istotne, by zakupy spożywcze robić, gdy jest się wypoczętym i najedzonym, nie zapełniamy wtedy sklepowego koszyka niepotrzebnymi lub niezdrowymi produktami.
Artykuł powstał przy współpracy z Lightbox.