Rozgrzewka przed EURO 2024! Te przekąski zagwarantują "smaczne" kibicowanie
Wielkie europejskie święto piłki nożnej rozpoczyna się 14 czerwca 2024 r. na stadionie Allianz Arena w Monachium w Niemczech meczem niemieckiej drużyny (gospodarzy) z reprezentacją Szkocji. Polacy, którym udało się zakwalifikować do turnieju, rozegrają swoje pierwsze spotkanie na EURO 2024 w dniu 16 czerwca w Hamburgu przeciwko Holendrom.
Nie ma wątpliwości, że stadiony goszczące piłkarskie teamy będą wypełnione na trybunach po brzegi, a jeszcze liczniejsza rzesza kibiców zasiądzie przed telewizorami, aby przeżywać sportowe emocje. Jeśli będziecie zdalnie dopingować biało-czerwonych, to zapewne myślicie nad tym, jak stosownie celebrować oglądane na ekranach widowiska.
Zaproszenie innych kibiców z rodziny, kręgu przyjaciół, znajomych czy sąsiadów wydaje się oczywistością. Podobnie jak wyposażenie widzów w gadżety i akcesoria do kibicowania. Ale przecież trudno wyobrazić sobie te domowo-meczowe spotkania na głodniaka? Świętowanie EURO 2024 w czterech ścianach wszak wymaga właściwego "zaplecza gastronomicznego".
Taka okazja zdarza się raz na cztery lata, dlatego warto pomyśleć nad jakimiś niecodziennymi przekąskami. Takimi, które nie tylko zaspokoją głód (w końcu kibicowanie potrafi eksploatować energię, przez co żołądek nieraz będzie domagał się uwagi), ale także nadadzą tym kibicowskim biesiadom przed telewizorami niezapomnianego smaku.
By pomóc wam w przygotowaniu smacznych i sycących smakołyków na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół z okazji EURO 2024, prezentujemy gotowe przepisy na pyszne przekąski dla kibiców z krwi i kości. Udostępniamy je dzięki uprzejmości marki Sokołów, której produkty (parówki, salami, steki, wołowina) stanowią ich kluczowe składniki.
1. Cornogi
Składniki:
- 1 jajko
- 300 g mąki kukurydzianej
- 300g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- 1 opakowanie parówek Stówek Sokołów
- 2 l oleju do smażenia
- wykałaczki
Przygotowanie:
1. Do miski wbić jajko, roztrzepać widelcem, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, przyprawy, szczyptę soli, mleko.
2. Całość wymieszać trzepaczką. Jeśli ciasto wyszło za rzadkie, dosypać mąki, tak aby otrzymać konsystencję delikatnie gęstszą od ciasta naleśnikowego.
3. Nabić parówki na wykałaczki, maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju, aż ciasto będzie miało rumianą skórkę.
4. Wyjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
2. Hot-dog z kiełbasą i kapustą kiszoną (Polish Dog)
Składniki:
- 4 kiełbasy brockie Sokołów
- 4 bułki do hot-dogów, najlepiej lekko opieczone
- 1 szklanka kapusty kiszonej, odsączona
- 1/4 szklanki ostrej musztardy
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1 mała cebula, drobno posiekana i podsmażona
- plastry ogórków kiszonych
- 1 łyżka do opiekania bułek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Grillować lub smażyć kiełbasy na patelni, aż będą ładnie zarumienione.
2. Podsmażyć kapustę kiszoną na patelni przez kilka minut, aż będzie podgrzana.
3. Posmarować wnętrze bułek odrobiną masła i opiekać je na patelni lub na grillu, aż będą złociste.
4. Wymieszać majonez i musztardę, aby stworzyć kremowy sos musztardowy. Można również dodać trochę ketchupu dla słodszego smaku.
5. Umieścić usmażoną kiełbasę w każdej opieczonej bułce. Dodać sporą ilość kapusty kiszonej i podsmażoną cebulę. Polać kremowym sosem musztardowym na wierzchu. Dodać plastry ogórków kiszonych.
6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Quesadilla z salami chips i serem cheddar
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 3 łyżki puree z dyni lub hummusu z suszonymi pomidorami Sokołów
- Garść startego sera cheddar
- Garść startej mozzarelli
- Czerwona cebula
- Opakowanie salami chips Sokołów o ulubionym smaku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki lub z ugotowanej kolby
Przygotowanie:
1. Na patelnię wrzucić placek tortilli i posmarować go połową puree z dyni lub połową hummusu.
2. Na ciepłą tortillę rozłożyć połowę sera cheddar, połowę mozzarelli, salami chips, pokrojoną w piórka cebulę i ziarenka kukurydzy. Na wierch dodać pozostały ser cheddar i mozzarellę i przykryć drugim plackiem tortilli posmarowanym puree lub hummusem.
3. Dokładnie docisnąć ręką i smażyć 3 minuty. Po tym czasie przerzucić quesadillę na drugą stronę i smażyć do momentu rozpuszczenia sera i zarumienienia tortilli.
4. Zdjąć z patelni i pokroić na 8 części.
5. Podawać z sosem czosnkowym.
4. Nachos z mięsem mielonym, serem i papryczką Jalapeno
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego Sokołów (wołowe lub wieprzowe)
- 1 paczka nachos (około 200 g)
- 200 g startego sera cheddar
- 1-2 papryczki Jalapeno (świeże lub marynowane), pokrojone w plasterki
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Opcjonalnie: kwaśna śmietana, guacamole, salsa do podania
Przygotowanie:
1. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż delikatnie zmięknie. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
2. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie całkowicie ugotowane, rozdrabniając je drewnianą łyżką. Dodać przyprawy: kmin rzymski, paprykę słodką, oregano, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez kilka minut, aby przyprawy się połączyły.
3. Dodać pokrojony pomidor i gotować jeszcze przez kilka minut, aż pomidor się rozpadnie i połączy z mięsem.
4. Rozgrzać piekarnik do 180°C (350°F). Na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć nachosy w jednej warstwie.
5. Na nachosy równomiernie rozłożyć przygotowane mięso mielone. Posypać startym serem cheddar. Rozłożyć plasterki papryczki Jalapeno na wierzchu.
6. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
7. Wyjąć nachos z piekarnika i podawać natychmiast. Opcjonalnie można podać z kwaśną śmietaną, guacamole i salsą.
5. Miniburgerki z szarpaną wołowiną
Składniki:
- Opakowanie kruchej wołowiny wolno gotowanej o smaku pieczeniowym Sokołów
- Kilka różyczek kalafiora
- 2 marchewki
- Mały słoiczek karmelizowanej cebuli
- Sól
- Pieprz
- 10 mini bułek do burgerów
- 1/4 główki kapusty (lub gotowa mieszanka z marchewką)
- Łyżka majonezu
- Zalewa do pikli
- Litr wody
- 200 ml octu
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Wołowinę upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Przygotować zalewę do piklowania warzyw – do garnka dodać wszystkie składniki zalewy i zagotować.
3. Marchewkę i różyczki kalafiora pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do miski lub słoika.
4. Zalać gotującą się zalewą i trzymać w niej minimum 3 godziny. Można to zrobić nawet dzień wcześniej.
5. Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do miski, dodać startą marchewkę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z majonezem.
6. Mini bułeczki hamburgerowe przekroić na pół. Na spód bułeczki dodać po łyżce: surówki colesław, szarpanej wołowiny, karmelizowanej cebuli oraz po kilka plasterków piklowanego kalafiora i marchewki. Całość przykryć górną częścią bułeczki.
7. W burgery wbić wykałaczki, aby wszystko się lepiej trzymało.