Myślisz, że drewniane przybory kuchenne są czyste? Zrób ten test, a zmienisz zdanie

Marta Lewandowska
Drewniane przybory kuchenne są obecne chyba w każdym domu. Lubimy je, bo są stosunkowo trwałe, nie rysują garnków i patelni, kojarzą nam się z naturą. Jednak czy te, których używasz do mieszania posiłków, nadają się do tego?
Drewniane przybory kuchenne wymagają wyjątkowego traktowania. Fot. MamaDu

Sprytny test czystości

Banalnie prosty test, który przeprowadzisz w kilka minut w swojej kuchni, obnaży całą prawdę o drewnianych łyżkach i szpatułkach. Tiktokerka Bonnie McNamara, pokazała, jak szybko sprawdzić, czy twoje mieszadła nadal nadają się do użycia.

Wystarczy drewniane przybory włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem, już po kilku minutach zobaczysz, co się z nich kryje. Tłuszcz, resztki jedzenia, to wszystko wypłynie na wierzch.

Dbaj, jak należy

Po każdym użyciu drewniane przybory należy bezzwłocznie umyć ciepłą wodą z detergentem i pozwolić im dobrze wyschnąć, następnie smarujemy je olejem spożywczym, żeby zabezpieczyć je przed wchłanianiem zapachów z pożywienia i zakonserwować. Kolejny raz używamy ich dopiero gdy całkowicie wyschną.


Jeśli zauważysz na nich czarne kropki, niestety musisz je wyrzucić, bo to grzyb rozwijający się w drewnie. Te już nie da się uratować. Drewnianych przyborów nie myjemy w zmywarce, bo to znacznie skraca ich żywotność, nie suszymy ich też w pobliżu źródeł ciepła, bo mogą popękać.

Dobrą alternatywą dla drewnianych przyborów są te z wysokiej jakości tworzyw sztucznych. Nie przyjmują tak łatwo zanieczyszczeń i są znacznie trwalsze.