Nie wyrzucaj pestek awokado. Dzięki nim odmienisz swoją garderobę

Magdalena Woźniak
Idea less waste to nie tylko chwilowa moda. Traktuję ją, jako drogę do ratowania, mocno nami zmęczonej, matki ziemi. Ekologia, sięganie do możliwości roślin, w duchu dbania nie tylko o własne zdrowie, ale również o kondycję naszej planety. Dla nas, dla naszych dzieci. A jeśli można przy okazji połączyć przyjemne z pożytecznym i odświeżyć swoją garderobę? Dla mnie bomba!
Awokado jest fanatyczne, ale o tym jego zastosowaniu dopiero się dowiadujemy. Unsplash.com

Nie wyrzucaj, wrzuć do garnka

Poza tym, że awokado to owoc petarda i powinien zająć stałe miejsce w naszej diecie, to jest coś, czego dotąd o nim nie wiedziałam. Zamiast wyrzucać jego pestki, wrzućmy je do garnka, a biały top, który traci blask, odmienimy w opalizujący róż. Prawda, że brzmi nieźle? Wystarczy, że uzbierasz około dziesięciu pestek awokado, wygotujesz je we wrzącej wodzie przez 1 do 2h, i w tak przygotowanej wodzie zamoczysz swoje (przepłukane wcześniej) ubrania. Te ostatnie niech będą jasne, a na metkach mają naturalne składy. Sztucznym barwnikom, materiałom, mówimy zdecydowane "nie", nie tylko jeśli chcemy je naturalnie zafarbować.


Ubrania powinny pozostać w zagotowanej wodzie, jak najdłużej, nawet całą noc. Po tym czasie, wypłucz je w zimnej wodzie i ciesz się odświeżoną garderobą! Mały krok w naszej codzienności, szansa na drugie życie dla naszych ubrań i głęboki oddech dla naszej planety.