Przekrój na pół i potrzyj. Od dziś już zawsze będziesz robić test ziemniaka

Iza Orlicz
Często idziemy na bazarek czy do sklepu i kupujemy ziemniaki, nie zastanawiając się i nie pytając nawet o ich nazwę. Tymczasem niektóre odmiany idealnie nadają się do przyrządzenia kopytek czy knedli, inne świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek lub na frytki. Jak rozpoznać typ ziemniaka?
Wykonaj test i dowiedz się, jakie ziemniaki będą idealne do kopytek czy puree Archiwum prywatne
Na pierwszy rzut oka wszystkie ziemniaki są do siebie podobne. Ale to tylko pozory, bo różnią się walorami smakowymi i konsystencją miąższu. Z jednych przygotujesz o wiele smaczniejsze kopytka czy puree, inne będą wyśmienite, gdy zaserwujesz je w całości, np. do głównego dania.

Test ziemniaka


Typ ziemniaka możesz rozpoznać w bardzo prosty sposób, wystarczy przeprowadzić test na zawartość skrobi. Musisz przeciąć ziemniaka na pół i potrzeć o siebie dwie połówki. Jeśli okaże się, że zlepiają się ze sobą, możesz być pewna, że ziemniaki mają bardzo dużo skrobi.


To oznacza, że są miękkie i będą się łatwo rozpadać. Dlatego idealnie nadają się do przygotowania kopytek, placów ziemniaczanych, puree, warto też je wykorzystać, gdy chcemy przyrządzić zupę-krem. Jeśli natomiast po przekrojeniu ziemniaka widać na nim płyn, a po potarciu połówki nie sklejają się, oznacza to małą zawartość skrobi.

Takie ziemniaki są twarde, dlatego świetnie sprawdzą się do wszelkiego rodzaju sałatek, zapiekanek z dodatkiem ziemniaków (bo nie będą się rozpadać), smażenia (np. w plastry) lub możesz je podać w całości jako dodatek np. do dania głównego.