Nie każdy miód działa tak samo. Sprawdź, jak wybrać najlepszy dla siebie

Iza Orlicz
Myślisz, że miodach wiesz wszystko? Rzeczywiście od dawna znane są ich prozdrowotne właściwości, ale faktem jest też to, że miód miodowi nie jest równy. Jeden lepiej działa na wzmocnienie odporności, inny zadba o układ krążenia i serce. Który wybrać? Na co zwrócić uwagę przy ich kupowaniu?
Który miód jest najzdrowszy? unsplash.com
Miód jest zdrowy, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Nie wszystkie jednak rodzaje miodów mają te same właściwości zdrowotne, dlatego inny powinniśmy jeść, jeśli chcemy pobudzić nasz system immunologiczny do działania, a inny, gdy już mamy pierwsze objawy np. przeziębienia.

Główne rodzaje miodów



Miód lipowy – niezawodny w walce z infekcjami wirusowymi. Obniża gorączkę, działa napotnie, wykrztuśnie, łagodzi kaszel. Do tego miód lipowy wycisza, uspokaja, pomaga zasnąć, dlatego ułatwia regenerację organizmu w czasie choroby.

Miód wielokwiatowy – to chyba jeden z najpopularniejszych rodzajów miodu, który lubią też dzieci bo jest delikatny w smaku. Działa jak naturalny antybiotyk, hamując namnażanie się w organizmie wirusów i bakterii.


Polecany dla osób, które zmagają się z alergią, bo łagodzi jej objawy, m.in. katar sienny. Dodatkowo sprawdza się w profilaktyce układu krążenia i usprawnia pracę układu pokarmowego (reguluje przemianę materii).

Miód nektarowo-spadziowy – jeden z najzdrowszych miodów, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i oczyszczająco. Ma też właściwości antyseptyczne i wykrztuśne, dlatego wspomagająco można go stosować przy ostrzejszych infekcjach górnych dróg oddechowych oraz w chorobach układu moczowego.

Miód gryczany – jest dość specyficzny w smaku, ale jeśli go polubisz, to warto go jeść ze względu na wszechstronność zastosowania. Nie tylko pobudza do działania układ odpornościowy, ale też wspomaga wątrobę, bo działa odtruwająco i oczyszczająco.

Polecany dla osób, które zmagają się z anemią, bo zwalcza niedobór żelaza w organizmie. Jest też źródłem magnezu, dzięki czemu ma właściwości uspokajające i łagodzi stany nadmiernego napięcia nerwowego.

Miód rzepakowy – zawiera witaminy (C, z grupy B) i minerały m.in. magnez, żelazo, potas. Wpływa na poszerzenie naczyń wieńcowych, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega też nadciśnieniu. Jeśli chodzi o odporność, można go stosować profilaktycznie, ale ma dość niską tzw. aktywność antybiotyczną.

Miód akacjowy – wspomaga leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, zwłaszcza ostrego i duszącego kaszlu. Stosuje się go też w przypadku schorzeń układu pokarmowego, m.in. zapalenia czy wrzodów żołądka. Ma też właściwości uspokajające.

Jak przechowywać miód?


To bardzo ważna kwestia, bo miód źle przechowywany może stracić cenne właściwości. Najlepiej trzymać go w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu (gdzie temperatura nie wzrasta do 20 stopni C).

Warto też pamiętać, że normalnym procesem jest krystalizacja miodu – jej czas zależy od gatunku miodu – jedne krystalizują szybciej (te z większą zawartością cukrów, czyli glukozy i fruktozy), inne później. Krystalizacja nie zmienia jednak właściwości zdrowotnych miodu.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?


Przed sezonem jesienno-zimowym na półkach sklepowych pojawiają się różnego rodzaju miody, niestety nie zawsze prawdziwe. Część jest z zagranicy, czyli z pasiek o których często nic nie wiemy i nad którymi nasze służby weterynaryjne nie mają żadnej kontroli.

Niestety nieuczciwe praktyki zdarzają się nadal i są doniesienia np. o podawaniu pszczołom syropów cukrowych, by szybciej i taniej uzyskać więcej miodu. Jak więc rozpoznać prawdziwy miód? Najlepiej kupować go ze sprawdzonych pasiek. Zwracaj uwagę na to, czy są pod kontrolą inspekcji weterynaryjnej lub sanepidu, mają dobre warunki przechowywania miodu i rzetelnie informują o ich pochodzeniu.

Na każdym słoiku z miodem powinna być etykieta z podstawowymi informacjami na temat produktu. Powinny znaleźć sie na niej: dane pasieki, w tym nr weterynaryjny, nazwa miodu, data przydatności do spożycia, warunki przechowywania i kraj pochodzenia.

Źródło: wodr.poznan.pl, wcinaj-miod.pl