5 sposobów na pozbycie się pestek z wiśni i czereśni bez drylownicy. Te narzędzia masz w domu!
Sezon na wiśnie i czereśnie trwa bardzo krótko, jego szczyt przypada na przełom czerwca i lipca. Dlatego warto wykonać z nich przetwory, by ich słodyczy wystarczyło na cały rok, albo przygotować pyszną tartę ze świeżych owoców. Żeby to zrobić, musimy jednak pozbyć się pestek, a w domu często brak nam do tego profesjonalnego sprzętu. Poznaj 5 sposobów na drylowanie wiśni i czereśni bez drylownicy.
1. Metalowa końcówka do przystrajania ciast. Wystarczy na końcówkę nabić wiśnię lub czereśnię, w ten sposób pestka zostanie na urządzeniu, a my uzyskamy czysty, gotowy do zjedzenia owoc.
2. Wsuwka do włosów. To naprawdę wielofunkcyjny przedmiot, poza spinaniem włosów i otwieraniem kłódek, do których zaginęły kluczyki, sprawdzi się do drylowania wiśni.
Wystarczy ją rozsunąć i okrągłą część wsunąć we wnętrze odżywczej czereśni. Pokręć nią i chwyć pestkę, to naprawdę prostsze niż się wydaje.
3. Łyżeczka deserowa. Jest wystarczająco mała, by poradzić sobie z wyciągnięciem pestki, wystarczy wbić ją w owoc i przekręcić.
4. Spinacz. Żeby wyciągnąć nim wiśnię, należy go poświęcić, jednak jednym spinaczem przerobisz dowolną liczbę owoców. Wystarczy wygiąć spinacz w kształt przerwanej cyfry 8, umieścić jedną część w owocu i voila!
5. Słomka. To chyba najprostszy sposób. Wystarczy włożyć słomkę w czereśnię czy wiśnię i przepchać pestkę na zewnątrz.
Powodzenia!
Może cię zainteresować także: Ranking najbardziej skażonych owoców i warzyw 2019. Nr 3 to ulubieniec dietetyków!