Oto królowa orzeźwienia! Różowy napój to hit lata, który smakuje obłędnie
Latem w napojach szukamy ochłodzenia i pysznego smaku. Jedni sięgają po różne wersje mrożonych kaw, inni po tradycyjną lemoniadę. Mamy jednak także różową alternatywę o subtelnym kwiatowym smaku. Pachnie i wygląda tak obłędnie, że oprócz wypicia jej, chciałoby się mieć perfumy o jej zapachu albo szminkę w jej kolorze. Sprawdźcie przepis na różaną lemoniadę!
Potem wilgotne brzegi szklanki odcisnąć w cukrze, tworząc różowe obramowanie i dopiero wypełnić naczynia lemoniadą. Takie podanie zachwyci gości.
Jego przygotowanie jest banalnie proste i wymaga mniej niż 5 składników, możesz zrobić go na dwa sposoby a przyozdobienie napoju to już kwestia fantazji.
Lemoniada na płatkach
Składniki: 30 gram płatków róży (szklanka), cytryna, 100 gram cukru, 1,5 litra wody.
Sposób przygotowania: płatki róży dokładnie przebrać, pozbyć się tych nadgniłych i białych końcówek, które mogą spowodować, że lemoniada będzie miała gorzki smak, umyć. Płatki zalać 1,5 litra wody, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu do momentu aż płatki staną się blade, a napój nabierze różowego koloru.
Napój na syropie różanym
Składniki: woda, woda różana, cukier, cytryna, płatki suszonej róży.
Sposób przygotowania: 100 gram cukru zagotuj ze 150 mililitrami wody, gotuj dwie minuty, aż cukier się rozpuści. Do lekko przestudzonej wody dolej 10 łyżek wody różanej. Całość wlej do dzbanka sokiem z całej cytryny, posyp 4 łyżkami suszonych kwiatów i wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie wrzuć do dzbanka kostki lodu, płatki róży i podawaj
Może cię zainteresować także: Zmieszaj miód z solą i zobacz, co się stanie. Już nigdy w upały nie sięgniesz po nic innego