Nadal piekarnik, czy już bomba biologiczna? Oto jak bez szorowania pozbyć się tłuszczu

Sandra Skorupa
Czyszczenie piekarnika bywa bardzo czasochłonne, a w przypadku silnego zabrudzenia zadziwiająco męczące. Szczególnie jeśli trzeba skrobać zaschnięte jedzenie czy tłuszcz. Poza doprowadzeniem urządzenia do czystości trzeba w nim unicestwić również nieprzyjemny zapach. Można to zrobić domowymi sposobami, bez użycia żrących i duszących chemikaliów.
Domowe sposoby na czyszczenie piekarnika flickr.com / Jacob Bøtter

Czyszczenie piekarnika amoniakiem

Czyszczenia amoniakiem nie można wykorzystać w piekarnikach gazowych. Jednak sprawdzi się w przypadku czyszczenia opiekaczy elektronicznych. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 65 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu docelowej temperatury trzeba wyłączyć urządzenie.

Następnie włożyć do środka miskę wypełnioną 120 ml amoniaku i miskę z 500 ml wrzątku. W takim stanie piekarnik należy zostawić na noc. Rano trzeba go wywietrzyć i zacząć ściągać brud ze ścianek i części piekarnika mokrą szmatką. Resztki i tłuszcz powinny łatwo odchodzić.


Ocet z wodą — sposób na brudny od tłuszczu piekarnik

Ocet jest niezawodnym domowym i naturalnym, a przy okazji tanim środkiem czyszczenia niemal wszystkiego. Z jednej strony jego zapach odstrasza, a z drugiej skuteczność działania przyciąga. Używając go do czyszczenia piekarnika, naczynie żaroodporne należy napełnić do połowy wodą i zmieszać z 5 łyżkami octu.

Piekarnik trzeba nastawić na termoobieg z temperaturą 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. Para z roztworu powinna sprawić, że wszelki brud, tłuszcz i resztki jedzenia zmiękną i będzie można je łatwiej usunąć np. mokrą szmatką.

Jak wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik?

Jeśli piekarnik nie był czyszczony od kilku miesięcy czy lat i zabrudzenia zastygły do tego stopnia, że wydaje się, iż są nie do usunięcia, warto spróbować mikstury z sodą. Do jej przygotowania należy użyć 3 łyżek sody, 3 łyżek octu, 3 łyżek wody.

Mieszankę należy wyłożyć w miejscach silnie zanieczyszczonych. Po paru godzinach roztwór należy usunąć i całość przeczyścić mokrą szmatką z dodatkiem płynu do naczyń.

Czyszczenie blach i kratek piekarnika pastą do zębów

Poza tym, że czyszczenia wymaga sam piekarnik, to najczęściej przy okazji również blachy, czy kratki, na których kładzie się przyrządzane jedzenie. Przy doprowadzaniu do porządku takich detali, sprawdzi się preparat z pasty do zębów.

Pastę do zębów zmieszaną z wodą utlenioną należy nałożyć na blachy i kratki, a po 30 minutach zeskrobać ją folią aluminiową. Efekt oczyszczenia naczyń z tłuszczu i kawałków jedzenia powinien w tym wypadku być wyjątkowo zadowalający.