Są pyszne, ale mało kto wie, jak bardzo są zdrowe. Nadszedł krótki sezon na te dzikie owoce leśne
Rusza sezon na jagody! Te niepozorne owoce leśne kryją w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Regulują poziom cholesterolu i glukozy, zapobiegają biegunkom, wykazują silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne!
Jedz je na zdrowie
Te niepozorne z wyglądu, małe kuleczki kryją w sobie wiele wartości odżywczych. Zawierają witaminy: A, E, z grupy B, C, K, minerały, m.in.: wapń, fosfor, cynk, magnez, selen, żelazo.
Mają też w swoim składzie związki polifenolowe o działaniu przeciwutleniającym, które z powodzeniem stosuje się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak: schorzenia układu krążenia (w tym miażdżyca, nadciśnienie), zaburzenia metaboliczne (otyłość), cukrzyca.
Zawarte w jagodach składniki obniżają bowiem poziom tzw. złego cholesterolu, regulują też poziom glukozy we krwi. Zaleca się je też osobom, które mają problemy ze wzrokiem (poprawiają widzenie, zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej).
Na problemy z brzuchem
Jagody wykazują też silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. W medycynie ludowej stosowano je na problemy z pasożytami (np. owsikami) oraz wspomagająco przy kłopotach z układem pokarmowym.
Zapobiegają biegunkom, regulują perystaltykę jelit, uszczelniają błonę śluzową żołądka. Wzmacniają też ogólną odporność organizmu, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje.
Są... przepyszne
Jagody są zdrowe, ale to niejedyna ich zaleta. Prawda jest taka, że są po prostu przepyszne i można z nich wyczarować wiele smakowitych dań! Chyba każdy znajdzie coś dla siebie, bo kto z nas nie lubi jagodzianek, czyli bułeczek z jagodami, pierogów z jagodami, zupy jagodowej, muffinek z jagodami, naleśników z sosem jagodowym… Wymieniać dalej?
Może cię zainteresować także: Te ziarenka to polski superfood za grosze. Są zdrowsze niż nasiona chia!