Lodziarnie otwarte, Polacy ruszyli. Tłumaczymy, za co można dostać mandat i co na to Sanepid
Słoneczna pogoda i coraz wyższe temperatury zachęcają do spacerów, a dla wielu rodziców nieodłącznym rytuałem wiosennego wyjścia z dzieckiem jest zjedzenie lodów czy gofrów. Niestety Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, by w czasie pandemii koronawirusa zmienić te przyzwyczajenia.
Posiłki jemy w domu
"Nakaz zasłaniania ust i nosa obowiązuje wszystkich, którzy znajdują się na ulicach, w urzędach, sklepach czy miejscach świadczenia usług oraz zakładach pracy. Nie zawiera on odstępstw dotyczących spożywania posiłków, lodów, gofrów, hot dogów etc. w miejscach objętych nakazem noszenia maseczek.
Aktualnie przepisy nie zabraniają prowadzenia działalności gastronomicznej 'na wynos', ale mając na uwadze, że koronawirus SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową, jedzenie posiłków kupionych na wynos powinno następować w domu” – czytamy na stronie internetowej GIS.
Jak przechowywać dania?
Jednocześnie GIS uspokaja, że żywność nie jest źródłem zakażenia lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2. Chodzi o przede wszystkim o to, że na spacerze mogą nie być zachowane warunki higieniczne (niedokładne odkażenie rąk, którymi dziecko wcześniej czegoś dotknęło, zbyt bliska odległość od innych osób), przez co jedzenie spożywane na zewnątrz będzie bardziej narażone na kontakt z wirusem.
Przy okazji GIS przypomniał też, jak prawidłowo postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub kupionymi na wynos. Powinno się je zjeść zaraz po dostarczeniu, a jeśli zdecydujemy się na przechowywanie gotowych dań (np. zupy, pizzy, dań mięsnych, ziemniaków) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka - poniżej 5 stopni C).
"Nie należy przechowywać dania dłużej niż 24h. Nigdy nie przechowujmy resztek posiłków, które jedliśmy. Jeśli chcemy przechować część dania, to nałóżmy na talerz ilość, którą zamierzamy spożyć, a resztę od razu umieśćmy w czystym zamykanym pojemniku i włóżmy do lodówki. Przechowywane posiłki takie jak np. zupy należy doprowadzić do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70 stopni C. Inne dania należy odgrzewać do temperatury powyżej 70 stopni C” – czytamy na stronach GIS.
Może cię zainteresować także: Alert w Wielkiej Brytanii o nowym schorzeniu u dzieci. Eksperci: "Prawdopodobny związek z COVID-19"