Wyrzucasz skórki arbuza? Teraz już nigdy tego nie zrobisz

Redakcja MamaDu
Czerwony miąższ arbuza jest rzeczywiście pyszny, ale zawiera tylko od 5 do 10 proc. składników odżywczych całego owocu. Twardą i sprawiającą wrażenie niesmacznej skórkę zwykliśmy traktować jednak jak odpad. Niesłusznie.
Arbuz to nie tylko pyszne orzeźwienie. Pomyślcie, jak nietypowo może smakować na kanapce! Unsplash.com
Okazuje się, że to właśnie w skórce znajduje się dużo błonnika, potasu i cytruliny. O ile znaczenia dwóch pierwszych nikomu nie trzeba tłumaczyć, o tyle cytrulina nie jest powszechnie znana, a to właśnie dzięki niej w naszym organizmie powstaje arginina, która wzmacnia odporność, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność organizmu. Zwiększa też popęd seksualny i poprawia przepływ krwi!

Dlatego – hołdując idei zero waste, swojemu zdrowiu i popędowi – możemy ze skórki od arbuza przygotować przesmaczne pikle albo... konfiturę. Na "sucho" jeść jej raczej nie radzimy.


Przepis na pikle z arbuza:

Składniki: 4 szklanki wody, łyżka grubej soli, 2 szklanki skórek arbuza (chodzi o samą białą część pokrojoną w słupki), 3/4 szklanki cukru pudru, 4 plasterki imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 ziarenka pieprzu czarnego i 1/2 szklanki octu jabłkowego.

Sposób przygotowania: wodę z dodatkiem soli zagotowujemy, w tym czasie obieramy skórkę. Odkrajamy twardą część z zewnątrz i zostawiamy centymetr miąższu. Kroimy na słupki, wrzucamy je do wrzątku i gotujemy do miękkości.

Ocet jabłkowy mieszamy z cukrem, pieprzem i imbirem w garnku. Od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

Miękkie skórki arbuza układamy w naczyniu, zalewamy marynatą i czekamy aż wystygnie. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, a po upływie doby przekładamy skórkę do słoików i zalewamy ponownie marynatą. Pikle można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Konfitura ze skórki arbuza:

Składniki: 500 g skórki arbuza, 600 g cukru, łyżeczka sody oczyszczonej, skórka z 1/3 cytryny

Skórkę z arbuza obieramy cienko, zostawiając jasnozielonkawą część. Kroimy je na mniejsze kawałki. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku, dodajemy jeszcze 3 szklanki zimnej wody i mieszamy. Zanurzamy w tym kawałki skórki arbuza i zostawiamy na 4 godziny. Po upływie tego czasu opłukujemy 5-6 razy skórkę pod bieżącą wodą.

Do garnka wsypujemy 300 gramów cukru i zalewamy 2 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Po gotowaniu zostawiamy garnek pod przykryciem na całą noc. Rano dodajemy do garnka kolejne 300 gramów cukru i skórkę cytryny i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy dnem do góry.

Oczywiście przepisów na pikle i konfiturę jest w sieci mnóstwo. Wpiszcie w wyszukiwarce i kierujcie się swoimi preferencjami smakowymi!