Im ciemniejsze, tym zdrowsze? Wiemy, co kolor żółtka mówi o jajku
Tak jak intuicyjnie przypisujemy czerwonym warzywom i owocom słodki smak, tak jajka z ciemnym żółtkiem z góry uznajemy za pyszniejsze. Jednak czy kolor żółtka świadczy o czymś więcej niż tylko o smaku?
O tym zostaliśmy wyedukowani już kilka lat temu, gdy nasza rosnąca świadomość konsumencka rozkazała nam przyjrzeć się pieczątkom, które znaczą jajka. Pierwsza cyfra pieczątki na jajku oznacza rodzaj chowu - "zerówki" to jajka ekologiczne, czyli od kur, "jedynki" to jajka od kur z wolnego wybiegu, "dwójki" to jajka ściółkowe, a "trójki" klatkowe.
Dwóch ostatnich rodzajów lepiej unikać. Nie tylko ze względu na los kur, które je zniosły, ale również z uwagi na jakość jajek. Wśród "dwójek" i "trójek" trudno znaleźć jajko z ciemnym, niemal pomarańczowym żółtkiem. Jak się okazuje, rodzaj chowu ma z tym wiele wspólnego.
Co oznacza kolor żółtka w jajku?
Co do zasady: jeśli żółtko jest ciemne, to znaczy, że kura miała zróżnicowaną dietę. Jadła nie nie tylko ziarna, ale też kukurydzę, rośliny czy owady. To gwarantuje bogaty skład żółtka. Żółtko ciemnieje, gdy jest w nim dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i antyoksydantów.
Ponadto z badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Pensylwanii wynika, że jajka z ciemnym żółtkiem są o wiele bogatsze w witaminy A i D, ksantofil, beta-karoten, a także kwasy omega-3.
Potwierdza to dr Hilary Shallo Thesmar, dyrektor programów bezpieczeństwa żywności, który uważa, że im ciemniejsze żółtko, tym więcej jest w nim wartości odżywczych. Takie jajka zniesie tylko zdrowa, dobrze karmiona kura, która ma dużo ruchu. Na kolor żółtka ma wpływ również pora roku: im więcej słońca, ciepła i świeżego pokarmu, tym ciemniejsze żółtko.
Jednak na kolor żółtka wpływają również barwniki zawarte w paszy. Hodowcy dobrze wiedzą jak "pokolorować" żółtko i uciekają się do różnych metod. Mogą karmić kury paszą z barwnikami: naturalnymi lub syntetycznymi i w ten sposób manipulować kolorem żółtka.
Nie zawsze są to szkodliwe, sztuczne substancje - naturalny barwnik, który wpływa na kolor żółtka jest zawarty. np. w kukurydzy. Jednak przez te manipulacje nie mamy szans na rozpoznanie, co tak naprawdę jest w jajku...
Dlatego tak istotne jest, by kupować jajka z zaufanego źródła. Nie dajcie się zwieść, że można zapłacić mniej za jajka "trójki" czy "dwójki", a mieć tę samą jakość, bo żółtko jest ciemne. Dietetycy radzą, by zawsze wybierać jajka z pieczątką "zero", najlepiej z unijnym certyfikatem jakości.
Źródło: instytutdietetyki.pl, portal.abczdrowie.plMoże cię zainteresować: Zastąpią drogie detergenty, a nawet... maść. Nigdy nie wyrzucaj skorupek od jaj