Zastąpią drogie detergenty, a nawet... maść. Nigdy nie wyrzucaj skorupek od jaj
Cudownych zastosowań kuchennych produktów i odpadków jest cała masa. To kilka z nich, mniej popularne od reszty. Okazuje się, że skorupki od jajek mogą zastąpić kosztowne detergenty do prania, mycia naczyń, a nawet maść na ukąszenia komarów.
Do lnianego lub bawełnianego woreczka należy wrzucić... skorupki od jajek, a następnie umieścić go w bębnie pralki. Woreczek musi być szczelnie zamknięty – jeśli pokruszone skorupki rozsypią się podczas prania, mogą popsuć urządzenie.
Efekt może zaskoczyć. Okazuje się, że skorupki wchłaniają brud, dzięki czemu nawet białe skarpetki, mocno zszarzałe od spodu, odzyskają świeży i czysty wygląd.
Czyszczące właściwości skorupek można wykorzystać również do mycia naczyń. Należy dorzucić je do płynu do mycia naczyń i dolać odrobinę wody. Taka mikstura, zamiast zwykłego płynu, dużo szybciej i skuteczniej pomoże uporać się z przypalonym tłuszczem i czarnym nalotem na spodzie garnków i patelni.
Skorupki dodadzą też blasku starym naczyniom z nalotem, którego nie da się zmyć gąbką. Wystarczy zalać je sokiem z cytryny tak, by płyn pokrył wszystkie zabrudzone ścianki i odstawić na kilka dni. Po tym czasie wystarczy opłukać naczynie wodą. Po brzydkich smugach nie będzie śladu.
Co ciekawe, skorupki od jajek dorzucone do octu jabłkowego stworzą naturalny balsam na ukąszenia komarów. W wyniku reakcji skorupek bogatych w wapń z octem powstanie octan wapnia, który łagodzi swędzenie.
Źródło: dailymail