Lubisz jabłka? Po obejrzeniu tego filmu nie będziesz chciał ich jeść
Polska jabłkiem stoi – jabłka są naszym owocem narodowym i jednym z głównych produktów eksportowych. Gdy wchodzimy do supermarketu, ze wszystkich dostępnych owoców to po nie sięgamy najczęściej. Zanim to zrobimy, powinniśmy wiedzieć, co tak naprawdę kryją w sobie niektóre odmiany jabłek.
Producenci żywności zrobią niemal wszystko, żeby nakłonić nas do zakupu, a że najpierw jemy oczami, dbają, by ich towary prezentowały się atrakcyjnie na sklepowych półkach. Czerwone i zielone, idealnie okrągłe, o błyszczącej skórce – takim jabłkom trudno się oprzeć. Mamy jednak złą wiadomość – w trosce o własne zdrowie następnym razem lepiej sięgnąć po jabłko o matowej skórce. Dlaczego?
Kilka dni temu robiłam zakupy w popularnym dyskoncie. Gdy przechodziłam obok działu z owocami i warzywami, usłyszałam głos mężczyzny: „tych nie kupuj, one są woskowane”. Starszy pan kierował te słowa do żony, która przebierała w nienaturalnie lśniących, perfekcyjnych jabłkach. Skąd ten blask? Aby jabłka były błyszczące, producenci stosują specjalne środki do nabłyszczania skórki. Najpopularniejszym z nich jest szelak (E904) – naturalna żywica pozyskiwana z wydzieliny czerwców, owadów żyjących w Indiach i Tajlandii, silny alergen. Do woskowania jabłek używa się również wosku pszczelego i wosku Carnauba pozyskiwanego z brazylijskich palm. Niektóre woski stosowane w przemyśle spożywczym są produkowane z pochodnych ropy naftowej.
Woskowanie owoców popularne wśród producentów
– Konsumenci, widząc lśniące owoce, często nie zwracają uwagi na parametry, tj. smak. Jednak woski są nie tylko preparatami do nabłyszczania jabłek. Zabieg ten skutecznie ogranicza transpirację, powodując zmniejszenie utraty masy, świeżości i jędrności przez jabłka. Tempo oddychania oraz produkcja etylenu u poszczególnych odmian, również może wpływać na skuteczność trwałości jabłek w obrocie handlowym – wyjaśnia Robert Binkiewicz, doradca sadowniczy z firmy Agrosimex. – Naniesienie wosku odbywa się poprzez natryskiwanie lub zanurzenie w preparacie owoców. Do tego celu służą specjalne urządzenia, które przeważnie stanowią część linii sortowniczej. Jabłka po woskowaniu muszą zostać dokładnie osuszone, a także poddane procesowi polerowania – dodaje Binkiewicz.
Jak sprawdzić, czy nasze jabłko jest woskowane? Wystarczy zalać je wrzątkiem i chwilę odczekać.
Woskowanie to popularna metoda upiększania nie tylko jabłek (polskich czy tych importowanych), ale również cytrusów. Owoce pokryte woskiem nie tylko apetyczniej wyglądają, ale również wolniej się psują i mogą dłużej leżeć na sklepowej półce, a to z kolei zmniejsza straty producentów. Gdy następnym razem będziesz sięgać po błyszczące jabłko, przypomnij sobie ten film i zastanów się, czy warto. YouTube/fixitsamo •
Źródło: sadyogrody.pl, dompelenpomyslow.pl