Owoce morza w ciąży – czy warto po nie sięgać?

Redakcja MamaDu
Owoce morza w ciąży – fakty i mity. Analizujemy rodzaje owoców morza, po które warto sięgnąć podczas ciąży, a które lepiej odpuścić.
Owoce morza - czy jeść je będąc w ciąży? Prawo autorskie: aniruto7o6 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Ciąża to bez wątpienia dla każdego kobiety niezwykle ważny czas, gdy zwraca się uwagę już nie tylko na własny organizm, ale robi się wszystko, by również dziecku dać to, co najlepsze. Nie da się zaprzeczyć, że niezwykle istotne będzie to, co kobieta w trakcie ciąży jada, w końcu z tych właśnie składników czerpać będzie rosnący w łonie człowiek. Dlatego właśnie matce powinno zależeć na dostarczeniu do organizmu tych składników, które wpłynąć pozytywnie na rozwój dziecka. Niekiedy pojawia się pytanie, czy w trakcie trwania okresu błogosławionego powinno się sięgać po owoce morza, czy raczej należy ich unikać. Postaramy się podjąć ten właśnie temat w poniższym wpisie, zwracając uwagę na najważniejsze dla kobiet w ciąży kwestie.


Owoce morza w ogólności
Owoce morza to włoskie określenie dla jadalnych skorupiaków i mięczaków żyjących w wodzie. To określenie przyjęło się ogólnie na świecie i jest wykorzystywane również w Polsce. Szczególną popularność zyskały sobie w krajach śródziemnomorskich, gdzie stanowią podstawę dla wielu dań. W naszym kraju nadal jednak odgrywają one małą rolę w codziennym żywieniu, a to duży błąd, ponieważ owoce morza dostarczają duże ilości wartościowego białka, witaminy z grupy B, pokaźne dawki jodu, wapnia, selenu, fluoru. W przypadku ryb można mówić także o dużej dawce kwasów tłuszczowych omega 3, które pozwalają regulować poziom cholesterolu w organizmie.
Jak przygotować owoce morza?Prawo autorskie: thailandonly / 123RF Zdjęcie Seryjne
Przygotowywanie owoców morza
Proponowane owoce morza to wiele różnych gatunków, rodzajów, dlatego również ich
przygotowywanie może się między sobą różnić. Wielu naszych rodaków unika kupowania owoców morza z obawy przed tym, że nie będą w stanie ich dobrze przygotować. W praktyce wcale nie musi to być tak trudne, jakby się mogło to wydawać. W Polsce najchętniej stawia się na owoce morza połączone z makaronem. Skorupiaki i mięczaki warto będzie między innymi gotować, ponieważ zachowują wszystkie wartości odżywcze i są smaczne. Niektórzy decydują się na ich smażenie, a nawet grillowanie.

Doskonały smak np. krewetek będzie można uzyskać przez ich duszenie pod pokrywką. W zależności od rodzajów można zdecydować się na świeże bądź mrożone produkty. I tak przykładowo małże należy zawsze kupować świeże, zaś kalmary wystarczą mrożone. Początkowo obróbka i przygotowanie mogą wydawać się kłopotliwe, jednak podobnie jak z innymi potrawami wystarczy trochę wprawy i każdy będzie sobie z tym dobrze radził.

Warto sięgnąć po owoce morza
Bez wątpienia owoce morza zaliczyć możemy do tych produktów, po które warto sięgnąć. Doskonały smak, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych sprawia, że to zawsze wartościowy posiłek, który może mieć świetny wpływ na nasz organizm.

Rodzaje owoców morza
Obecnie duże zainteresowanie wzbudza zagadnienie takie jak: owoce morza rodzaje. Jeśli bowiem będziemy chcieli po nie sięgnąć, powinniśmy wiedzieć, co tak naprawdę znajduje się w sprzedaży, by wybrać produkt najbardziej nam odpowiadający. Warto więc pokrótce wspomnieć te najważniejsze rodzaje dostępne na naszym krajowym rynku.

Mówiąc o rodzajach owoców morza, będzie można zwrócić uwagę na różne formy podziału.
Najwłaściwszą rzeczą wydaje się jednak wyróżnienie trzech głównych grup:
- skorupiaki – nazwę biorą z tego, że ich ciało jest pokryte swoistą skorupą. Do tej grupy zaliczają się oczywiście homary, kraby i krewetki.
- małże, a więc te owoce morza, których ciało znajduje się w specjalnej muszli, która ma je chronić. Będą to między innymi ostrygi, mule, muszle św. Jakuba oraz tak zwane ogólnie określone małże jadalne.
- głowonogi – te owoce morza, które nie posiadają pancerza. Do tej grupy zaliczyć można między innymi kalmary czy ośmiornice.

Taki podział również pozwala zwrócić uwagę na najważniejsze kwestie związane z przygotowaniem owoców morza. W zależności od budowy różnie może wyglądać możliwość spożywania poszczególnych owoców morza. W przypadku tych posiadających pancerz konieczne będzie jego usunięcie, gdy pancerza nie będzie, spożycie nie stanowi problemu, jednak w trakcie przygotowywania należy uważać, by nie zniszczyć najważniejszych wartości odżywczych.

Widać więc, że owoce morza są również dość istotnie zróżnicowane i spośród nich każdy może wybrać dla siebie dokładnie ten składnik, który pod kątem wartości odżywczych i smaku będzie mu odpowiadał najlepiej.
Czy warto jeść owoce morza będąc w ciąży?Prawo autorskie: denira / 123RF Zdjęcie Seryjne
Owoce morza w ciąży – czy warto?
Dość często pojawia się pytanie o to, czy powinno się spożywać owoce morza w ciąży. Dla kobiet, które są ich miłośnikami, bez wątpienia jednoznaczna odpowiedź będzie ważna, w końcu chodzi o okres, który będzie trwał aż 9 miesięcy.

O ile ryby co do zasady są zdrowe i w ciąży warto po nie sięgać poza hodowlanymi łososiami oraz dużymi okazami, które mogą zawierać rtęć, o tyle w przypadku owoców morza nie będzie jednoznacznej odpowiedzi. Teoretycznie dostarczają bowiem wiele cennych wartości odżywczych. W ciąży jednak powinniśmy unikać surowych owoców morza, ponieważ są one potencjalnym źródłem pasożytów takich jak tasiemiec, dodatkowo mogą być zanieczyszczone bakteriami i wirusami, które prowadzić mogą do zatrucia pokarmowego, które sprawi, że kobieta będzie miała gorsze samopoczucie, a tym samym również może wpływać niekorzystnie na dziecko.

Jeśli kobiet będzie chciała w okresie ciąży sięgnąć po owoce morza, powinna zadbać o ich odpowiednie przygotowanie. Skutecznym sposobem na pokonanie potencjalnych pasożytów będzie zawsze obróbka termiczna. Ewentualnie można również sięgnąć po owoce morza, które były wcześniej mrożone, ten proces również eliminuje bowiem potencjalne pasożyty. Nie będzie jednak chronił nas przed ewentualnym zatruciem pokarmowy, do którego może dojść, jeśli owoce morza nie przejdą obróbki termicznej.

Wydaje się więc, że w okresie ciąży po prostu lepiej unikać spożywania owoców morza. Jeśli kobieta nie jest w stanie sobie bez nich poradzić, powinna szczególnie uważać, gdy zdecyduje się po nie sięgnąć.

Podsumowując, warto stwierdzić, że owoce morza są składnikiem diety, który będzie niezwykle wartościowy, dostarczać będzie dużo cennych składników odżywczych, dlatego dobrze będzie, gdy znajdzie się w naszym jadłospisie. W szczególnych przypadkach jednak gdy nasz organizm wymaga większej dbałości, tak jak się to dzieje w okresie ciąży, warto będzie na owoce morza uważać, ograniczając znacząco ich spożywanie. A jakie są wasze odczucia co do owoców morza? Chętnie po nie sięgacie? Jak uważacie, czy warto je spożywać w okresie ciąży?