Czasem, gdy temperatura lub wilgotność w naszym mieszkaniu nie jest optymalna lub ziemia w doniczce nie jest zbyt żyzna, rośliny doniczkowe zaczynają marnieć. Mogą się wysuszać, gnić, liście żółkną lub więdną.
By je ratować potrzeba odpowiedniego nawozu, który dzięki zawartości odpowiednich składników wzmocni je. Co w takiej sytuacji zastosować? Wypróbuj jeden z najprostszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów – wodę po wywarze z warzyw.
Gotowane warzywa zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, m.in. witaminy C, z grupy B, A, K oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor. Wywar z jakich warzyw najlepiej sprawdzi się jako nawóz do kwiatów? Przede wszystkim z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, buraków. Nie stosuj raczej warzyw kapustnych (albo w naprawdę minimalnych ilościach), np. kalafiora czy brokułów, bo woda po ich ugotowaniu ma dość intensywny i raczej niezbyt przyjemny zapach.
Gdy warzywa się już ugotowane, nie wylewaj wody, w której przygotowywałaś wywar, tylko odstaw ją do ostygnięcia. Gdy będzie miała temperaturę pokojową, możesz zacząć podlewać nią swoje domowe rośliny. W ten sposób nie tylko wzmocnisz je, ale też zapewnisz im niezbędne składniki do prawidłowego wzrostu.
Pamiętaj tylko o jednej ważnej kwestii – w trakcie gotowania warzyw nie możesz ich posolić, bo sól źle wpływa na rośliny doniczkowe. Jeśli więc wiesz, że będziesz chciała użyć wody z gotowanych warzyw jako nawozu do roślin, po prostu przed osoleniem wywaru, odlej 1-2 szklanki do podlania kwiatów.
Jak często stosować tego typu nawóz? Nie częściej niż raz w tygodniu, jeśli rzeczywiście rośliny zmarniały lub profilaktycznie – raz na dwa tygodnie.
Czytaj także: https://mamadu.pl/157645,nawoz-z-zelatyny-do-roslin-doniczkowych-sprawi-ze-beda-bujniejsze