
Reklama.
Gotujesz zupę, drugie dania lub przygotowujesz sałatkę i nagle, podczas doprawiania, z solniczki wysypuje się za dużo soli. Może też wykonujesz kilka czynności naraz i po prostu ponownie solisz potrawę, bo zapomniałaś, że robiłaś już to kilka minut wcześniej. Nieważne, przesolenie zdarza się najlepszemu kucharzowi, co więcej, są sposoby, by uratować potrawę.
Ziemniak lub ryż
Potrzebujesz tak naprawdę tylko jednego składnika, ale uwaga! - innego w przypadku przesolonej zupy, mięsa, a jeszcze innego, gdy nadmiar soli znajduje się w sałatce.Zacznijmy od zupy, bo to chyba ją najczęściej przesalamy. Obierz jednego dużego lub dwa mniejsze ziemniaki i wrzuć je do gotującej się zupy. Już po ok. 15 minutach surowy ziemniak powinien wchłonąć nadmiar soli.
Wyjmij go i sprawdź, jak teraz smakuje danie. Jeśli akurat pod ręką nie masz ziemniaków, wypróbuj trik z surowym ryżem. Wrzuć woreczek do zupy i wyciągnij go po kwadransie – ryż, podobnie jak ziemniaki bardzo dobrze pochłania sól.
Jeśli przesoliłaś gotowane lub pieczone mięso, wlej do naczynia pół szklanki wody (lub wytrawnego wina, jeśli nie robisz potrawy dla dzieci). Płyn zacznie parować, a wraz z nim odparuje też sól.
Do pieczonego mięsa możemy też dodać surowego ziemniaka lub neutralne smakowo warzywo, np. cukinię. Powinna wchłonąć nadmiar soli. Jeśli nie masz jeszcze gotowego sosu do mięsa, to możesz po prostu nie solić go, wtedy, gdy połączysz składniki potrawa powinna wyjść idealna.
Gdy przesolisz sos możesz dodać do niego surowego ziemniaka albo na końcu doprawić sos śmietaną lub gęstym jogurtem, dzięki czemu nadmiar soli zostanie zneutralizowany.
A co jeśli przesolimy sałatkę? Potrzebujesz wtedy jednego jabłka – pokrój je w kostkę i dodaj do sałatki. Jeśli nie komponuje się z pozostałymi składnikami, to zawiń je w gazę i wyjmij z sałatki po ok. 15 minutach.
Powodzenia!
Powodzenia!
Może cię zainteresować także: Co dzieje się w twoim ciele, gdy jesz za dużo soli? Tych 10 sygnałów nie możesz ignorować