
Przepis nr 1: kosmetyki “instant”
Nie tak dawno temu miałam spory problem, żeby znaleźć odpowiedni peeling do twarzy — na tyle delikatny, żeby można było go stosować kilka razy w tygodniu, ale jednocześnie na tyle wyczuwalny w strukturze, aby solidnie oczyścić twarz z całodziennego zmęczenia.Przepis nr 2: Peeling lepszy niż lody
Temat peelingów jest tematem rzeką, więc jeszcze przez chwilę nią popłyńmy. Zwłaszcza że delikatne złuszczanie naskórka to nasz obowiązek względem nieco zmęczonej po lecie skóry.Peeling waniliowo-kokosowy
Składniki:
Olej kokosowy - 20 proc. (52 g)
Masło waniliowe - 10 proc. (26 g)
Peeling (sól) z Morza Martwego - 70 proc. (182 g)
Sposób wykonania:
Olej mieszamy z masłem do osiągnięcia konsystencji lekko roztopionych lodów. Grudki znikną, gdy naczynie ogrzejemy chwilę w dłoni i ponownie wymieszamy. Do uzyskanej pasty dosypujemy sól z Morza Martwego. Przekładamy do słoiczka o pojemności 250 g.
Przepis nr 3: krem jesienny, banalnie łatwy
Zaraz podam wam przepis, którego, poniekąd, jestem autorką. Podam też formułę, czyli klucz do kremowej wiedzy tajemnej. Na jej podstawie możecie tworzyć dowolne połączenia substancji i olejków, które będą oddziaływać na waszą skórę dokładnie tak, jak sobie tego życzycie.Formuła kremu do twarzy:
Ekologiczna baza kremowa - 88,70 proc (53,22 g)
Ekstrakt - 2 proc (1,20 g)
Olej - 4 proc. (2,40 g)
Substancja aktywna - 5 proc. (3 g)
Olejek eteryczny - 0,3 proc. (0,18 g)
Jesienny krem do twarzy
Składniki:
Baza kremowa
Ekstrakt z jabłka
Olej śliwkowy
Bioferment z aceroli
Olejek geraniowy Egipt
Sposób wykonania:
Przekładamy odpowiednią ilość bazy do zlewki, którą następnie umieszczamy w naczyniu z ciepłą wodą. Ogrzewanie sprawi, że składniki lepiej się połączą. Do bazy dodajemy ekstrakt i dokładnie mieszamy. Tak samo postępujemy z kolejnymi składnikami.
Artykuł powstał we współpracy z ECOSPA.