Lubisz granaty, ale denerwuje cię ich obieranie? Ten prosty trik załatwi sprawę

Dominika Lange
Lubisz granaty, ale denerwuje cię ich obieranie? Gdy tylko się za nie zabierasz, masz czerwone palce, bluzkę, ściany w kuchni i obiecujesz sobie, że tym razem to już na pewno ostatni raz? Wiemy, jak temu zaradzić! Oto nasz sprawdzony sposób na obieranie granatów.
Jak szybko i skutecznie obrać owoc granatu? fot. unsplash.com

Jak obrać granat?

Owoce mają bardzo grubą skórkę, dlatego musimy wybrać odpowiednio naostrzony nóż. Ścinamy górę owocu tak, by nie naruszyć jego nasion. Z kolei dół granatu z charakterystyczną "koroną” wycinamy na wzór stożka. Następnie szukamy na granacie lekkich wybrzuszeń – to tam, pod warstwą skóry, są białe osłonki chroniące pożądane przez nas nasiona. Nacinamy nożem od góry do dołu te miejsca, tworząc kilka linii. Wzdłuż nich rozdzielamy kawałki owocu nad miską z wodą i zaczynamy odłączać nasiona od białej osłonki. Nasiona opadają na dno. Gotowe!

Granat – właściwości

Granaty mają nie tylko świetny smak, ale też szereg właściwości prozdrowotnych. Owoce są bogatym źródłem błonnika, więc sprawdzą się w diecie osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Ale przede wszystkim granat to istna bomba witaminowa i skarbnica przeciwutleniaczy. Znajdziecie w nim m.in. witaminę C i B, które skutecznie wspomagają nasz układ immunologiczny i wspierają walkę z infekcjami oraz witaminy A i E, dzięki którym poprawimy stan skóry, włosów i paznokci. Mówi się też, że granaty na stałe włączone do diety mają właściwości przeciwnowotworowe.

Z czym jeść granaty?

Granat sam w sobie jest już świetną i zdrową przekąską, ale z powodzeniem można dodawać go do śniadań czy deserów. Owoc doskonale smakuje w towarzystwie awokado – zwłaszcza w sałatkach. Może być także urozmaiceniem w klasycznych śniadaniowych owsiankach czy służyć jako dodatek do naleśników.