Fot. 123rf.com / liudmilachernetska

MATERIAŁ REKLAMOWY

Reklama.

Kefir wysokobiałkowy to nowość od OSM Krasnystaw. Pod względem smaku nie nie różni się on od krasnostawskiego "klasyka" - jest tak samo kremowy i delikatny. I nic dziwnego: oba produkty powstają z tego samego mleka wysokiej jakości oraz są poddawane tym samym, naturalnym procesom fermentacji. Różnica polega na dodatku protein, dzięki czemu kefir wysokobiałkowy ma ich w jednej butelce aż 20 g.

Białko to makroskładnik, który przez wszystkie przypadki odmieniają dzisiaj nie tylko dietetycy, ale i pasjonaci sportu i rekreacji. Białko jest bowiem niezbędne do regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku fizyczny, a także wspomaga ich budowę.

Produkty bogate w białko dają poczucie sytości, które może pomóc w kontroli apetytu i utrzymaniu wagi. Sam kefir jest przy tym niskokaloryczny. Pod warunkiem więc, że nie przesadzimy z dosmaczaniem go wysokocukrowymi dodatkami, wydaje się więc niemal idealną potreningową przekąską.

Wyliczając zalety kefiru, klasycznego czy też wysokobiałkowego, nie można zapomnieć również o tym, że jest on bogaty w wapń, witaminy z grupy B (np. B12), a także fosfor i magnez, które wspierają zdrowie kości, układu nerwowego oraz - to chyba nie niespodzianka - układu mięśniowego.

Kefir jest także naturalnym źródłem elektrolitów (np. wapnia, magnezu, potasu), a także żywych bakterii probiotycznych, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową. To z kolei poprawia trawienie i ogólną odporność wspomaga odporność organizmu. Regularne spożywanie kefiru może również pomóc w regulacji metabolizmu.

logo

Kefir wysokobiałkowy jako baza koktajli

Kefir z Krasnegostawu sam w sobie smakuje wyśmienicie, a do tego jest zapakowany w poręczną butelkę, więc łatwo zabrać go na trening czy do pracy. Jeśli jednak macie odrobinę czasu i chęci, możecie z łatwością przemienić go w pożywny koktajl - wystaczy przygotować odpowiednie składniki i wrzucić do blendera.

Zaletą kefiru z Krasnegostawu jako bazy koktajli jest to, że oprócz wysokiej zawartości białka, nadaje się on nawet dla osób z lekką nietolerancją laktozy. Kefir jest bowiem z zasady łatwiejszy do strawienia, ponieważ bakterie probiotyczne rozkładają część tego właśnie cukru mlecznego podczas fermentacji.

logo

Koktajl na bazie kefiru możecie przyrządzić z dowolnych owoców. Wbrew pozorom nadają się do tego również cytrusy, które będą stanowiły świetny dodatek w okresie zimowym (bogactwo witaminy C!).

Klasycznym składnikiem jest oczywiście banan jako źródło potasu i łatwoprzyswajalnych węglowodanów. Dodatkowym źródłem protein (oraz dobroczynnych tłuszczy) mogą być natomiast orzechy - czy to w formie płatków, na przykład migdałowych, czy też masła z orzeszków ziemnych lub nerkowców. Do koktajlu zawsze warto dorzucić też kilka jagód, na przykład borówek, które zapewnią sporą dawkę witamin i antyoksydantów.

Jeśli koktajl ma wam posłużyć za śniadanie, możecie dodać do niego płatki owsiane - stanie się zdecydowanie bardziej treściwy. Nie zapominajcie też o błonniku - łyżka siemienia lnianego lub posypka z ekspandowanych ziaren amarantusa zaspokoją jego dzienne zapotrzebowanie.

Jak więc widzicie opcji jest mnóstwo. Poniżej znajdziecie nasze ulubione kombinacje smakowe.

Koktajl malinowy

40 dag malin

1 Kefr wysokobiałkowy OSM Krasnystaw 420 g

1 pomarańcza

łyżeczka miodu

listki melisy do dekoracji

Maliny przebierz. Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę, miąższ podziel na cząstki, obierz z białych błonek. Skórkę i miąższ pomarańczy Wlej kefir, zmiksuj na gładki mus. Dodaj miód do smaku i maliny, krótko zmiksuj tak, by maliny się lekko rozdrobniły. Koktajl udekoruj owocami i listkiem melisy.

logo

Koktajl borówkowy

1 szklanka borówek

1/2 szklanki jogurtu naturalnego OSM Krasnystaw

1 szklanka Kefiru OSM Krasnystaw

pół banana

1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wstawić na 30 min do lodówki. Podawać schłodzony