
MATERIAŁ REKLAMOWY
Kefir wysokobiałkowy to nowość od OSM Krasnystaw. Pod względem smaku nie nie różni się on od krasnostawskiego "klasyka" - jest tak samo kremowy i delikatny. I nic dziwnego: oba produkty powstają z tego samego mleka wysokiej jakości oraz są poddawane tym samym, naturalnym procesom fermentacji. Różnica polega na dodatku protein, dzięki czemu kefir wysokobiałkowy ma ich w jednej butelce aż 20 g.
Białko to makroskładnik, który przez wszystkie przypadki odmieniają dzisiaj nie tylko dietetycy, ale i pasjonaci sportu i rekreacji. Białko jest bowiem niezbędne do regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku fizyczny, a także wspomaga ich budowę.
Produkty bogate w białko dają poczucie sytości, które może pomóc w kontroli apetytu i utrzymaniu wagi. Sam kefir jest przy tym niskokaloryczny. Pod warunkiem więc, że nie przesadzimy z dosmaczaniem go wysokocukrowymi dodatkami, wydaje się więc niemal idealną potreningową przekąską.
Wyliczając zalety kefiru, klasycznego czy też wysokobiałkowego, nie można zapomnieć również o tym, że jest on bogaty w wapń, witaminy z grupy B (np. B12), a także fosfor i magnez, które wspierają zdrowie kości, układu nerwowego oraz - to chyba nie niespodzianka - układu mięśniowego.
Kefir jest także naturalnym źródłem elektrolitów (np. wapnia, magnezu, potasu), a także żywych bakterii probiotycznych, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową. To z kolei poprawia trawienie i ogólną odporność wspomaga odporność organizmu. Regularne spożywanie kefiru może również pomóc w regulacji metabolizmu.
Kefir wysokobiałkowy jako baza koktajli
Kefir z Krasnegostawu sam w sobie smakuje wyśmienicie, a do tego jest zapakowany w poręczną butelkę, więc łatwo zabrać go na trening czy do pracy. Jeśli jednak macie odrobinę czasu i chęci, możecie z łatwością przemienić go w pożywny koktajl - wystaczy przygotować odpowiednie składniki i wrzucić do blendera.
Zaletą kefiru z Krasnegostawu jako bazy koktajli jest to, że oprócz wysokiej zawartości białka, nadaje się on nawet dla osób z lekką nietolerancją laktozy. Kefir jest bowiem z zasady łatwiejszy do strawienia, ponieważ bakterie probiotyczne rozkładają część tego właśnie cukru mlecznego podczas fermentacji.
Koktajl na bazie kefiru możecie przyrządzić z dowolnych owoców. Wbrew pozorom nadają się do tego również cytrusy, które będą stanowiły świetny dodatek w okresie zimowym (bogactwo witaminy C!).
Klasycznym składnikiem jest oczywiście banan jako źródło potasu i łatwoprzyswajalnych węglowodanów. Dodatkowym źródłem protein (oraz dobroczynnych tłuszczy) mogą być natomiast orzechy - czy to w formie płatków, na przykład migdałowych, czy też masła z orzeszków ziemnych lub nerkowców. Do koktajlu zawsze warto dorzucić też kilka jagód, na przykład borówek, które zapewnią sporą dawkę witamin i antyoksydantów.
Jeśli koktajl ma wam posłużyć za śniadanie, możecie dodać do niego płatki owsiane - stanie się zdecydowanie bardziej treściwy. Nie zapominajcie też o błonniku - łyżka siemienia lnianego lub posypka z ekspandowanych ziaren amarantusa zaspokoją jego dzienne zapotrzebowanie.
Jak więc widzicie opcji jest mnóstwo. Poniżej znajdziecie nasze ulubione kombinacje smakowe.
Koktajl malinowy
40 dag malin
1 Kefr wysokobiałkowy OSM Krasnystaw 420 g
1 pomarańcza
łyżeczka miodu
listki melisy do dekoracji
Maliny przebierz. Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę, miąższ podziel na cząstki, obierz z białych błonek. Skórkę i miąższ pomarańczy Wlej kefir, zmiksuj na gładki mus. Dodaj miód do smaku i maliny, krótko zmiksuj tak, by maliny się lekko rozdrobniły. Koktajl udekoruj owocami i listkiem melisy.
Koktajl borówkowy
1 szklanka borówek
1/2 szklanki jogurtu naturalnego OSM Krasnystaw
1 szklanka Kefiru OSM Krasnystaw
pół banana
1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wstawić na 30 min do lodówki. Podawać schłodzony