Jesień to dobry czas na kulinarne eksperymenty, w tym ze świeżymi ziołami. Prezentujemy 3 przepisy na oryginalne dania z wykorzystaniem jesiennych ziół pochodzących od marki Baziółka.
Jesień to dobry czas na kulinarne eksperymenty, w tym ze świeżymi ziołami. Prezentujemy 3 przepisy na oryginalne dania z wykorzystaniem jesiennych ziół pochodzących od marki Baziółka. Lindsay Moe / Unsplash

MATERIAŁ REKLAMOWY

Reklama.

Jesienią warto sięgać po rośliny o właściwościach kojących, uspokajających i wyciszających. W supermarketach i centrach ogrodniczych królują wtedy takie zioła jednoroczne jak majeranek, cząber, koper, kolendra i rzeżucha. Natomiast wśród wieloletnich prym wiodą rozmaryn, szałwia, melisa, mięta, lubczyk, tymianek, pietruszka i czosnek. Z niektórych można zrobić domowy warzywniak i ziołowy ogródek na kuchennym parapecie.

Skąd wziąć o tej porze roku świeże przyprawy? W Polsce jednym z cenionych producentów i dostawców roślin zielarskich jest Baziółka, polska marka ze szwedzkim doświadczeniem, kierująca się maksymą "z miłości do życia". Oferowane przez nią zioła doniczkowe, zioła cięte oraz mikrolistki uprawiane są w sposób ekologiczny i zrównoważony, bez stosowania pestycydów i chemicznych dodatków. I jest ich naprawdę szeroki wybór.

Pochodzące od Baziółki jesienne zioła można wykorzystać nie tylko do przyrządzenia aromatycznych naparów, ale także ugotowania pysznych i zdrowych dań, których na co dzień nie mamy w swoim menu. Dzięki nim dostarczymy sobie zastrzyku energii i mocy płynącej z dodanych do nich ziół, a zarazem zaimponujemy bliskim i znajomym kulinarnymi urozmaiceniami. Skorzystajcie z trzech przepisów na takie potrawy od Baziółka.

1. Pasta z brokułu z lubczykiem

Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • pół pęczka lubczyku
  • 1 puszkę ciecierzycy razem z zalewą
  • 1 łyżkę pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pół łyżeczki pasty chilli
  • 0,5 łyżeczki za’ataru
  • oliwę z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka łodyg selera naciowego
  • kwiaty musztardowca (opcjonalnie)
  • Przygotowanie:

    1. Brokuł pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj.

    2. Przełóż do miksera.

    3. Dodaj resztę składników oprócz oliwy, musztardowca i za’ataru.

    4. Zmiksuj na gładką masę.

    5. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

    6. Pastę podawaj skropioną oliwą, posypaną kwiatami, lubczykiem oraz za’atarem. Obok połóż pomidorki koktajlowe i seler.

    7. Pastę zajadaj z pieczywem.

    logo
    Pasta z brokuły z lubczykiem. Materiały prasowe / Baziółka

    2. Zielona shakshuka

    Składniki:

  • 1 pęczek bazylii
  • garść szczawiu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 dużą cebulę
  • 250 g szpinaku
  • 5 łyżek oliwy
  • 3/4 łyżeczki pasty chilli
  • 125 g śmietany 18%
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3-4 jajka
  • Przygotowanie:

    1. Do blendera wrzuć szpinak, bazylię, pietruszkę, szczaw, śmietanę, jogurt, pastę chilli oraz oliwę.

    2. Całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem.

    3. Na patelni rozgrzej olej.

    4. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.

    5. Dodaj zmiksowane zioła.

    6. Podgrzej.

    7. Przełóż do mniejszych naczyń żaroodpornych.

    8. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.

    9. W zielonym sosie zrób wgłębienia, wbij jajka.

    10. Piecz przez 5-10 minut aż jajka się zetną.

    11. Podawaj z pieczywem.

    logo
    Zielona shakshuka. Materiały prasowe / Baziółka

    3. Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą

    Składniki:

  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka kolendry
  • 800 g pomidorów w puszce
  • 190 g czerwonego pesto
  • 1 dużą czerwoną cebulę
  • 1 dużą czerwoną paprykę
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 125 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczkę wędzonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • nachosy
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • Przygotowanie:

    1. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

    2. Na patelni rozgrzej olej.

    3. Wrzuć cebulę, paprykę i czosnek.

    4. Dodaj porządną szczyptę soli.

    5. Smaż przez 2 minuty.

    6. Wsyp soczewicę i smaż przez kolejne 2 minuty.

    7. Dodaj pomidory w puszce i pesto.

    8. Wlej wodę i na średnim ogniu, co jakiś czas, delikatnie mieszając, gotuj, aż soczewica zmięknie. Po tym czasie dopraw przyprawami.

    9. Pietruszkę i kolendrę posiekaj i wmieszaj w gotowe danie.

    10. Danie podawaj z kleksem jogurtu i nachosami.

    logo
    Soczewica. Materiały prasowe / Baziółka

    Smacznego!