Sposoby na gorzką herbatę
Czemu herbata jest gorzka? To wina zaparzenia albo dodatków Pexels
Reklama.

Gorzka herbata - sposoby

Jeśli chodzi o herbatę powinniśmy zawsze pilnować czasu zaparzania, który podał producent. Najkrócej zaparza się herbaty czarne, później zielone, najdłużej parzonego naparu wymagają herbaty owocowe.
Często nie pilnujemy czasu zaparzania herbaty lub/i wrzucamy do niej dodatki w postaci owoców, przypraw lub miodu, gdy ta ma jeszcze zbyt wysoką temperaturę. To może sprawić, że "zabijemy" właściwości miodu czy innych dodatków i popsujemy smak herbaty. Lub sprawimy, że herbata będzie gorzka.

Czemu czarna herbata jest gorzka?

W przypadku czarnych herbat odpowiedzialny za gorzki smak zazwyczaj jest czas parzenia. Herbata czarna wymaga zalania wodą o temperaturze około 95 stopni.
Zaparzamy ją krótko – do 3 minut. Oczywiście zawsze sugerujemy się podpowiedziami producenta. Liście herbaty zalane zbyt gorącą wodą lub zaparzane w niej zbyt długo, wydzielają garbniki należące do grupy związków polifenoli, które są odpowiedzialne za cierpki i gorzki smak herbat.

Czemu zielona herbata jest gorzka?

Zieloną herbatę również parzymy krótko – około 3 minut i zalewamy wodą chłodniejszą niż herbatę czarną. Woda do zaparzania zielonej herbaty powinna mieć około 60-70 stopni. I podobnie, jak w przypadku czarnej herbaty – zbyt długie zaparzanie delikatnej zielonej herbaty nada jej nieprzyjemnej goryczki.

Gorzka herbata z cytryną

Najczęściej na gorzki posmak narzekają amatorzy herbaty z cytryną. Tutaj winna może być chemia, a dokładnie środek, którym cytrusy są spryskane. Przed dodaniem do herbaty powinniśmy wyparzyć cytryny we wrzątku i wyszorować ich skórkę.
Co więcej, cytryny nie dodajemy do herbaty od razu po jej zaparzeniu czy, co gorsza przed. Plasterek cytryny dodajemy do herbaty, gdy ta jest już zaparzona, torebka wyrzucona, a napój przelany do naczynia, z którego będziemy go ostatecznie spożywać np. do filiżanki. Jeśli wtedy dodamy do herbaty plasterek cytryny, nie musimy się martwić jej goryczą.