
Reklama.
Gorzka herbata - sposoby
Jeśli chodzi o herbatę powinniśmy zawsze pilnować czasu zaparzania, który podał producent. Najkrócej zaparza się herbaty czarne, później zielone, najdłużej parzonego naparu wymagają herbaty owocowe.Może cię zainteresować także: Olej dyniowe latte i zaparz herbatę! Oto cztery napary, które stawiają na nogi i poprawiają humor
Często nie pilnujemy czasu zaparzania herbaty lub/i wrzucamy do niej dodatki w postaci owoców, przypraw lub miodu, gdy ta ma jeszcze zbyt wysoką temperaturę. To może sprawić, że "zabijemy" właściwości miodu czy innych dodatków i popsujemy smak herbaty. Lub sprawimy, że herbata będzie gorzka.
Czemu czarna herbata jest gorzka?
W przypadku czarnych herbat odpowiedzialny za gorzki smak zazwyczaj jest czas parzenia. Herbata czarna wymaga zalania wodą o temperaturze około 95 stopni.Zaparzamy ją krótko – do 3 minut. Oczywiście zawsze sugerujemy się podpowiedziami producenta. Liście herbaty zalane zbyt gorącą wodą lub zaparzane w niej zbyt długo, wydzielają garbniki należące do grupy związków polifenoli, które są odpowiedzialne za cierpki i gorzki smak herbat.
Czemu zielona herbata jest gorzka?
Zieloną herbatę również parzymy krótko – około 3 minut i zalewamy wodą chłodniejszą niż herbatę czarną. Woda do zaparzania zielonej herbaty powinna mieć około 60-70 stopni. I podobnie, jak w przypadku czarnej herbaty – zbyt długie zaparzanie delikatnej zielonej herbaty nada jej nieprzyjemnej goryczki.Gorzka herbata z cytryną
Najczęściej na gorzki posmak narzekają amatorzy herbaty z cytryną. Tutaj winna może być chemia, a dokładnie środek, którym cytrusy są spryskane. Przed dodaniem do herbaty powinniśmy wyparzyć cytryny we wrzątku i wyszorować ich skórkę.Co więcej, cytryny nie dodajemy do herbaty od razu po jej zaparzeniu czy, co gorsza przed. Plasterek cytryny dodajemy do herbaty, gdy ta jest już zaparzona, torebka wyrzucona, a napój przelany do naczynia, z którego będziemy go ostatecznie spożywać np. do filiżanki. Jeśli wtedy dodamy do herbaty plasterek cytryny, nie musimy się martwić jej goryczą.
Może cię zainteresować także: Zalewasz herbatę dwa razy? Trik z dzieleniem torebki sprawi, że na zawsze o tym zapomnisz