Owoce tarniny uwzględniane są więc również w dietach oczyszczających i podczas problemów z zaparciami. Dodatkowo zawarte w niej flawonoidy obniżają ciśnienie krwi i "zły" cholesterol, przez co
uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega zakrzepom i rozwojowi takich chorób jak
miażdżyca, udar mózgu czy zawał serca
Co zrobić z owoców tarniny?
Z kwiatów tarniny możemy robić napary – jeśli sami chcemy zebrać kwiaty na susz, należy to zrobić w kwietniu lub maju i wysuszyć je w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni. Owoce natomiast dojrzałe są w okolicach października i listopada, ale są tak kwaśne i cierpkie, że nie zaleca się spożywania ich na surowo, chyba że jest już po pierwszych przymrozkach. Możesz je również zerwać i przemrozić przez dobę w zamrażalniku. Wtedy owoce
tracą cierpkość, kwaśność i gorycz. Można je zjeść na surowo, ale równie dobrze można zrobić z nich odwar do picia, dodać je do
dżemów, kompotów z innych owoców, a same owoce wykorzystać na wino czy nalewkę.