
Agrest to owoc, który jest bogatym źródłem witaminy C i luteiny - jest świetny, jeśli chcemy wzmocnić odporność, poprawić i zregenerować swój wzrok oraz zmniejszyć ciśnienie tętnicze. W sezonie jedz go na surowo, ale na jesień i zimę polecamy przetwory - mamy przepis na dżem z agrestu jak u babci.
REKLAMA
Cenne wartości agrestu
Owoce agrestu są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Zawierają mnóstwo białka, węglowodanów i błonnika, a także mają niski indeks glikemiczny, więc są odpowiednie dla cukrzyków, osób z insulinoopornością i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.Agrest to bogate źródło witaminy C oraz luteiny, która jest silnym przeciwutleniaczem, wspierającym pracę oczu i ich regenerację. No i najważniejsze – agrest wspomaga naturalną odporność organizmu i pomaga w zmniejszeniu stresu, nadciśnienia tętniczego oraz złego cholesterolu. Tak wiele korzyści w jednym owocu – dlatego warto go włączyć do swojej diety w sezonie (czyli przez całe wakacje), a także poza nim w formie przetworów.
Dodatkowo, agrest ma działanie lekko przeczyszczające, regulujące pracę jelit i jest polecany w dietach odchudzających, ponieważ wspomaga trawienie, a jego spożycie zwiększa uczucie sytości. Agrest obok tradycyjnej porzeczki, jest zalecany do budowania naturalnej bariery przeciw wirusom, ponieważ zawiera ogromne ilości witaminy C, która zwiększa odporność. Warto więc po niego sięgać jesienią i zimą w formie przetworów, gdy okres przeziębień jest w pełni.
Aby przygotować dżem z agrestu, będziesz potrzebować:
1 kg agrestu,
200 ml wody,
pół szklanki cukru.
Umyj owoce i pozbądź się z nich wyschniętych końcówek. Wsyp owoce do garnka razem z cukrem oraz wodą i gotuj je pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Owoce należy często mieszać, aby nie przypaliły się. Po tym czasie owoce zmiękną nabiorą lepkiej konsystencji i zaczną gęstnieć. To znak, że dżem jest gotowy do przełożenia do czystych i wyparzonych słoików. Po umieszczeniu owoców w słoikach, przekręć do góry dnem, by zawekowały się i zostaw tak do wystygnięcia pod bawełnianą ściereczką lub zapasteryzuj.
Jak przygotować dżem z agrestu
Agrest zawiera w sobie sporą ilość pektyn, które mają właściwości zagęszczające i żelujące. Co za tym idzie, jest idealny na dżemy, marmolady, galaretki, soki czy konfitury. Jeśli boisz się kwaśności w przetworach z agrestem to zupełnie niepotrzebnie – kwasowość świetnie niweluje się za pomocą zwykłego cukru, który dodajemy do przetworów z owoców.Aby przygotować dżem z agrestu, będziesz potrzebować:
Może cię zainteresować także: Oczyszcza i wzmacnia organizm. Ten syrop można zrobić tylko teraz, a my mamy przepis
