Jajka z Tesco wycofane z obrotu. Są zagrożeniem dla zdrowia

Jajka zostały wycofane ze sprzedaży
Jajka zostały wycofane ze sprzedaży Unsplash.com
Na jednej z partii jaj wyprodukowanych dla Tesco (10 świeżych jaj, klasa A, duże) odkryto pałeczki salmonelli. Firma wycofała jajka z obrotu, a w sprawie trwa postępowanie.


Jajka zostały wycofane ze sklepów Tesco 30 lipca, 3 dni później wadliwy pokarm został zutylizowany. Pałeczki salmonelli zostały odkryte przez Państwową Inspekcję Sanitarną, która poinformowała o tym Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jajek.

Sanepid informuje, żeby tych jaj już nie spożywać – zwłaszcza na surowo, np. w charakterze sernika, tiramisu, domowego majonezu czy sosu holenderskiego, dodatku do tatara albo uwielbianego przez dzieci kogla-mogla. Warto również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogły, w wyniku kontaktu z innymi produktami np. w lodówce, zostać przeniesione na inne powierzchnie.

Jak podaje Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, pałeczki Salmonella są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania najczęściej objawiają się nieżytem żołądkowo-jelitowym, charakteryzującym się biegunką, bólami brzucha i wymiotami.


Kod na skorupkach szkodliwych jaj to 3PL14371361, a numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...