Bez tych potraw świąt nie będzie. Dzielimy się sprawdzonymi przepisami na Wielkanoc

Przepisy na potrawy wielkanocne
Przepisy na potrawy wielkanocne
Czego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole? Na pewno sernika i mazurka. W święta eksperymentowanie z nieznanymi dotąd przepisami może okazać się ryzykowane. Dlatego postanowiłyśmy podzielić się naszymi sprawdzonymi przepisami na Wielkanoc. Każda z nas ma swój sprawdzony. Proponujemy przepisy na mazurek, sernik, pieczoną kiełbasę, babeczki i zajączki. Sprawdź koniecznie nasze przepisy na Wielkanoc!

Przepis na mazurek wielkanocny
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 jajko
25 dag masła
zapach
cukier waniliowy

Pokrój twarde masło widelcem, a później ręką łączymy w jednolitą masę. Kulę włóż do lodówki na ok. 30 minut aż do stwardnienia. Rozciśnij na blaszce na ok. 3- 5 mm., najlepiej na papierze do pieczenia.
Kajmak:
30 dag cukru
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
1 laska wanilii albo cukier waniliowy
10 dag masła
10 dag orzechów włoskich i migdałów
5 dag smażonej skórki pomarańczy

Zagotuj mleko i dodaj sodę i cukier. Smaż powoli aż kropla upuszczona na talerzyk nie rozleje się (stworzy kulkę).

Przepis wielkanocny na sernik
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
½ margaryny
2 żółtka
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1,5 łyżki gorzkiego kakao

Ze składników zagnieć ciasto, owiń folią aluminiową i włóż na całą noc do lodówki.

Masa serowa:
1 kg sera
1 kostka masła
2 szklanki cukru pudru
budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
starta skórka z cytryny i sok z całej cytryny
8 jajek

Twaróg, cukier, masło ucieraj dodając żółtka. Potem skórkę z cytryny, a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach pół ciasta kakaowego, na to wylej masę serową i na górę zetrzyj drugą część ciasta. Piec w 170 - 175 stopni, ok. 35 - 40 minut. Zachowaj kolisty kształt. Dodaj masło, miąższ wanilii, cukier waniliowy i smaż dalej. Jeżeli masa będzie się scukrzać, skrop ją gorącym mlekiem. Gdy masa zgęstnieje, ostudź i dodaj sok z cytryny.

Przepis wielkanocny na błyskawiczne babeczki
Składniki:
dowolne batony czekoladowe, mogą być orzechowe (ok. 250 g)
100 g masła
3 szklanki ryżu preparowanego
do dekoracji: draże, jajeczka wielkanocne

Przygotowanie:
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 10 foremek do muffinów. Baton pokrój i razem z masłem włóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż baton i masło się rozpuszczają (ok. 5 minut). Wymieszaj.

Wsyp ryż preparowany do żaroodpornego naczynia. Dodaj rozpuszczone masło z batonem i wymieszaj. Odstaw, aby masa trochę ostygła. Przełóż je do foremek. Zrób w babeczkach zagłębienia, aby powstały gniazdka. Wstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przechowuj w lodówce do momentu podawania. Tuż przed podaniem wyjmij gniazdka z foremek, przełóż na paterę i napełnij drażami w kształcie jajeczek. Podobne babeczki możesz zrobić z herbatników zmiksowanych i wymieszanych z masłem.


Przepis wielkanocny na pieczoną kiełbasę białą
Składniki:
5 surowych białych kiełbaskek
2 duże cebule
2 jabłka
czosnek
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Jabłka umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej oraz połowę cebuli. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku, soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.

Na rozłożoną masę połóż kiełbaski, dodaj resztą cebuli i posyp majerankiem. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około godziny, aż cebula nabierze ładnego złotego koloru.

Przepis na wielkanocne pisanki i zajączki
Składniki na około 10 -12 sztuk zależnie od wielkości ciasteczek.
1 porcja ciasta na ciasteczka waniliowe lub pierniczki
mąka do oprószenia stolnicy
2 porcje lukru królewskiego
brązowy, różowy, niebieski, fioletowy, czarny barwnik spożywczy w paście
białe perełki lub cukrowa posypka

wykrawaczki w kształcie pisanek
wykrawaczki w kształcie zajączka
2 płaskie blachy do pieczenia wyłożone pergaminem
mały rękaw z końcówką do napisów lub samodzielnie wykonana szpryca
szpatułka lub mały nóż
wąska wstążeczka z materiału (opcjonalnie)

Rozwałkuj ciasto na ciasteczka waniliowe lub pierniczki na oprószonych mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wykrawaczek ostrożnie wytnij pisanki i zajączki. Ułóż ciasteczka na przygotowanych blachach do pieczenia. Zbierz skrawki ciasta i rozwałkuj je ponownie, aby wyciąć jak najwięcej ciasteczek. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Piecz ciasteczka na środkowym poziomie w nagrzanym piekarniku około 12 minut do momentu, aż stwardnieją. W razie potrzeby przestaw blachy. Odstaw ciasteczka do przestudzenia na brytfankach na około 5 minut, a następnie przenieś je na drucianą podstawkę, by całkowicie wystygły.

Podziel lukier królewski na 6 miseczek. Barwnikami spożywczymi w paście nadaj każdej porcji inny kolor. Najmniej będziesz potrzebować czarnego lukru. Lukier w ostatniej misce pozostaw biały.

Napełnij szprycę lukrem takiego koloru, od jakiego chcesz zacząć dekorację. Obramuj nim brzegi ciasteczek w kształcie pisanek. Środki zalej lukrem. Nałóż masę łyżką i ostrożnie rozsmaruj ją szpatułką. Odstaw ciasteczka, by lukier wysechł i lekko stwardniał, nim przystąpisz do dalszego dekorowania.
Wyciśnij pozostałe wzory: na każdej pisance narysuj linie, fale i kropki. Odstaw ciastka, by całkowicie wyschły.

Przy zastosowaniu tej samej techniki pokryj zajączki brązowym lukrem. Każdemu zajączkowi zrób puchaty ogonek. Możesz np.: posypać go cukrowymi perełkami. Gy lukier całkowicie zastygnie, zawiąż wstążkę na szyi każdego zwierzątka.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...

KALENDARZ CIĄŻY

TYDZIEŃ PO TYGODNIU

PRZEDSZKOLAK

ROZWÓJ I WYCHOWANIE