Jeśli dostaniesz taką wiadomość, nie przesyłaj jej dalej. Orkiestra w końcu zabrała głos

Bicie rekordu w przesyłaniu serduszek na FB to spam.
Bicie rekordu w przesyłaniu serduszek na FB to spam. Prawo autorskie: morris71 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Zwolennicy WOŚP jednoczą się po raz kolejny. Tym razem nie chodzi o wrzucanie pieniędzy do puszek – na Facebooku trwa akcja, która coraz bardziej wkurza internautów. Przedstawiciele orkiestry skomentowali popularną akcję.

Zbliża się 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, a od kilku dni facebookowe tablice i skrzynki Messengera zalewają czerwone serduszka z podpisem „Udostępnij u siebie. Wyślij znajomym. Bijemy rekord wysłanych serduszek WOŚP”. Internauci masowo przesyłają serduszka, wierząc, że w ten sposób wesprą Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
Na profilu Fundacji na Facebooku zaczęły się pojawiać pytania internautów o cel akcji. W końcu opublikowano oficjalne oświadczenie – nie wiadomo, kto jest organizatorem akcji, jednak bicie rekordu nie jest w żaden sposób powiązane z działaniami WOŚP.
Chociaż dla niektórych przesyłanie serduszek to nieszkodliwe „zasypywanie miłością” i okazywanie wsparcia dla Jurka Owsiaka i Fundacji, dla większości facebookowiczów to zaśmiecanie tablicy i niepotrzebne blokowanie skrzynki na Messengerze. Są też tacy, którzy obawiają się, że akcja ma na celu wyłudzenie pieniędzy lub kradzież danych.

Udostępnienie czy przesłanie serduszka nic nie wnosi i nikomu nie pomaga, co najwyżej wkurza. Jeśli naprawdę chcecie okazać serce i wesprzeć Fundację, by w tym roku pobić kolejny rekord i pomóc potrzebującym, 14 stycznia wrzućcie do puszki kilka groszy lub weźcie udział w licytacjach WOŚP. To o wiele lepszy sposób okazania wsparcia i „zasypania miłością”.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...