Rzeka pełna mleka. Jak zapewnić dziecku wystarczającą ilość produktów mlecznych w pierwszych latach życia?

Sposoby jakimi rodzice układają dietę dzieci bywają różne. Bywa, że kierują się radami swoich mam, lekarzy czy też podpowiedziami znalezionymi w internecie, pilnują aby maluchy regularnie jadły warzywa i owoce. W trosce, by dzieciom nie zabrakło cennych składników odżywczych wnikliwie przyglądają się etykietkom na opakowaniach lub podają owoce czy mięso z ekologicznych upraw i hodowli. Tymczasem goniąc za uzupełnianiem witamin i wyszukiwaniem najbardziej ekologicznej marchewki, mogą zapomnieć o naprawdę ważnym składniku - wapniu, którego niedobory ma aż 2/3 polskich dzieci.


— Przy rozszerzaniu diety dziecka szczególną uwagę należy zwracać na dobór produktów, w tym ich wartość odżywczą oraz na jakość i pochodzenie produktów. Produkty specjalnie dostosowane do potrzeb żywieniowych dzieci mogą być istotną składową prawidłowej diety dziecka. — prof. Halina Weker, Kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka Wapń to główny budulec kości, a rosnący malec potrzebuje go naprawdę dużo. Jeśli nie zostanie dostarczony dziecku wystarczających ilości tego pierwiastka w pożywieniu, organizm pobierze wapń który magazynowany jest w kościach i zębach. Z tego powodu stają się one słabe. Ucierpi również układ nerwowy, a także odpornościowy dziecka. A do tego nie można dopuścić!


Najłatwiejsze pierwsze pół roku

prof. Halina Weker
Kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka

Prawidłowe żywienie dzieci to dbanie o to, by ich dieta była zgodna z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi, zbilansowana. Musimy pamiętać o tym, że prawidłowe żywienie najmłodszych to karmienie w pierwszym półroczu życia wyłącznie piersią. W drugim półroczu należy zadbać o odpowiednie i umiejętne rozszerzanie diety dziecka. Rozszerzanie to właściwy dobór produktów, które mają zaspokoić potrzeby żywieniowe dziecka nie tylko pod względem energii, ale także ważnych składników odżywczych, np.: białek, tłuszczów, węglowodanów oraz składników mineralnych i witamin.

Dopóki malec karmiony jest wyłącznie mlekiem matki, bądź modyfikowanym, otrzymuje wszelkie potrzebne mu składniki w początkowym etapie rozwoju. A im dziecko starsze, tym więcej zjada pokarmów nie będących mlecznymi posiłkami. Wraz ze zmianą sposobu karmienia, pojawiają się wątpliwości, czy to, co rodzice oferują malcowi, jest jak najlepiej zbilansowanym sposobem żywienia.
Ile porcji produktów mlecznych powinno trafiać każdego dnia do brzucha malucha?
Ile mlecznych produktów powinno zjadać dziecko w ciągu dnia? Polskie mamy na pewno złapią się za głowę słysząc, że ich dzieci zazwyczaj nie dostają połowy tej ilości produktów mlecznych, którą powinny jeść codziennie. Wiele z maluchów spożywa tylko jeden posiłek mleczny w ciągu dnia, co jest zdecydowanie niewystarczające, by rosnący organizm był w stanie pokryć zapotrzebowanie na wapń i witaminę D. Rodzice często nie wiedzą, jak ważne jest dostarczenie trzech, a najlepiej czterech porcji mlecznych produktów, które w ciągu dnia powinno zjadać dziecko.

To jest bardzo ważne, ponieważ nie od dziś specjaliści alarmują, że w dietach polskich dzieci jest za mało wapnia i witaminy D. Jak pokazują wykonane przez Instytut Żywności i Żywienia "Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych", niedobory wapnia stwierdzono w dietach 69,3% dzieci w wieku 1-9. Badania Instytutu wykazały niedobory tego składnika aż u 50% dzieci w wieku przedszkolnym a 94,6% dzieci w Polsce spożywało witaminę D w dawce mniejszej niż zalecana norma. ( źródło: Ogólnopolskie badanie nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, Kierownik Zakładu Epidemiologii i Norm Żywienia, IŻŻ).
Jak zapewnić dziecku zbilansowaną dietę, bogatą w wapń?
Oczywiście nie trzeba zmuszać dzieci do wypijania czterech szklanek mleka dziennie. Mimo iż mleko jest bogate w ten cenny pierwiastek, nie każde dziecko będzie miało na nie ochotę.  Warto wiedzieć, że źródeł wapnia w diecie dziecka jest zdecydowanie więcej.


Maluchom posmakują równie bogate w ten cenny pierwiastek jogurty i serki. Jeśli dziecko nie jest fanem naturalnego smaku mlecznych przetworów, warto urozmaicić dietę owocowymi serkami i jogurtami. Latem można zrobić z nich pyszne lodowe desery - "domowe lody". Przy takiej różnorodności dziecko z pewnością wybierze coś dla siebie.

Na talerzu dziecka mogą pojawiać się różnorodne produkty bogate w wapń - podwieczorek na bazie serków, racuszki czy budyń. Próbując jak najlepiej zbilansować pod kątem zawartości wapnia, wit. D oraz innych składników, posiłków mamy mają również do dyspozycji gotowe świeże produkty mleczne w sklepowych lodówkach, np. Danonki.
Co na przekąskę?
Na co zwracać uwagę wybierając żywność dla najmłodszych? Warto wybierać produkty godne zaufania, opracowane przy współudziale ekspertów lub rekomendowane przez instytuty medyczne. Rodzice chcą mieć pewność, że posiłki jakie kupują pociechom, spełniają wyśrubowane normy i są najlepszą alternatywą dla czasochłonnego przygotowania domowego jedzenia.
prof. Halina Weker
Kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka

nstytut Matki i Dziecka opiniuje produkty spożywcze biorąc pod uwagę ich skład ilościowo – jakościowy, wartości odżywcze, dostosowanie do potrzeb żywieniowych dzieci, jakość zdrowotną oraz wartość dodaną tych produktów, która wyróżnia je spośród innej tego typu żywności znajdującej się na rynku.

Rozglądając się po sklepowych półkach, rodzice mają do wyboru różnorodne produkty żywnościowe dla swoich dzieci. Najważniejsze jest, aby produkt zawierający nabiał, który ma trafić do brzuszka dziecka, nie był przypadkowy. W praktyce mama czy tato sięgają po sprawdzone produkty, kierując się zgodnością żywności z wiekiem czy ulubionymi smakami malucha. Takim sposobem do koszyka wpadają przeznaczone dla najmłodszych jogurty i serki. Wybór zależy w głównej mierze od gustu małego konsumenta, któremu rodzic chętnie ulega. Najważniejsza jest pewność, że dzięki temu w diecie malca nie zabraknie żadnego z ważnych składników dostarczanych w nabiale, owocach czy warzywach.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł: