Przy jedzeniu jabłka łatwo popełnić błąd. Większość robi to nieświadomie

Czy można jeść pestki jabłek?
Czy można jeść pestki jabłek? fot. Jakub Ociepa / Agencja Gazeta
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jabłka są smaczne i zdrowe. To jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, a na pewno w Polsce. Chętnie po nie sięgamy niezależnie od pory roku, podajemy je nawet małym dzieciom. Zdarza się jednak, że popełniamy błąd – zjadamy jabłko w całości, razem z pestkami, nie myśląc o konsekwencjach. Jedno jabłko z pestkami z pewnością nam nie zaszkodzi, ale kilka?

Pestki jabłek, podobnie jak pestki śliwek, moreli czy wiśni, charakteryzują się wysokim stężeniem witaminy B17, czyli amigdaliny. Amigdalina jest przez niektórych uznawana za skuteczny środek w walce z rakiem, nie ma jednak jednoznacznych badań, które potwierdzałyby działanie antynowotworowe. Przeciwnicy stosowania amigdaliny jako "cudownego" środka na raka przypominają, że B17 rozkłada się w organizmie na cyjanowodór. To związek chemiczny, który spożywany w dużych dawkach może prowadzić do silnego zatrucia, a nawet śmierci.

Doktor Atli Arnarson uspokaja, że zjedzenie jabłka (czy nawet kilku jabłek) w całości nie jest groźne dla zdrowia. Podkreśla jednak, że pestki jabłek zawierają kontrowersyjną amigdalinę, która w dużych dawkach może być śmiertelna i nie należy o tym zapominać.

– Musiałbyś pogryźć i połknąć co najmniej 150 pestek, żeby pojawiły się jakiekolwiek objawy niepożądane. Jeśli przypadkiem połkniesz kilka pestek, nie masz powodu do obaw – wyjaśnia dr Arnarson.

Bezpieczna dawka cyjanowodoru zależy od masy ciała, przez co najbardziej narażone na zatrucie są dzieci. Zdaniem Arnarsona w przypadku dziecka ważącego 10 kg wystarczy 20 pestek jabłek, żeby doszło do zatrucia, jednak nie można jednoznacznie określić granicy, po której przekroczeniu dojdzie do zatrucia lub śmierci.


Osoba dorosła ważąca 80 kg może zjeść nawet 200 pestek jabłek, by nie odczuć żadnych negatywnych skutków. Ryzyko jest jednak na tyle duże, że lepiej nie zjadać zbyt wielu jabłek w całości.
Źródło: Medical News Today
Trwa ładowanie komentarzy...