Bez tych potraw świąt nie będzie. Dzielimy się sprawdzonymi przepisami na Wielkanoc

Przepisy na potrawy wielkanocne
Przepisy na potrawy wielkanocne
Czego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole? Na pewno sernika i mazurka. W święta eksperymentowanie z nieznanymi dotąd przepisami może okazać się ryzykowane. Dlatego postanowiłyśmy podzielić się naszymi sprawdzonymi przepisami na Wielkanoc. Każda z nas ma swój sprawdzony. Proponujemy przepisy na mazurek, sernik, pieczoną kiełbasę, babeczki i zajączki. Sprawdź koniecznie nasze przepisy na Wielkanoc!

Przepis na mazurek wielkanocny
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 jajko
25 dag masła
zapach
cukier waniliowy

Pokrój twarde masło widelcem, a później ręką łączymy w jednolitą masę. Kulę włóż do lodówki na ok. 30 minut aż do stwardnienia. Rozciśnij na blaszce na ok. 3- 5 mm., najlepiej na papierze do pieczenia.
Kajmak:
30 dag cukru
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
1 laska wanilii albo cukier waniliowy
10 dag masła
10 dag orzechów włoskich i migdałów
5 dag smażonej skórki pomarańczy

Zagotuj mleko i dodaj sodę i cukier. Smaż powoli aż kropla upuszczona na talerzyk nie rozleje się (stworzy kulkę).

Przepis wielkanocny na sernik
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
½ margaryny
2 żółtka
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1,5 łyżki gorzkiego kakao

Ze składników zagnieć ciasto, owiń folią aluminiową i włóż na całą noc do lodówki.

Masa serowa:
1 kg sera
1 kostka masła
2 szklanki cukru pudru
budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
starta skórka z cytryny i sok z całej cytryny
8 jajek

Twaróg, cukier, masło ucieraj dodając żółtka. Potem skórkę z cytryny, a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach pół ciasta kakaowego, na to wylej masę serową i na górę zetrzyj drugą część ciasta. Piec w 170 - 175 stopni, ok. 35 - 40 minut. Zachowaj kolisty kształt. Dodaj masło, miąższ wanilii, cukier waniliowy i smaż dalej. Jeżeli masa będzie się scukrzać, skrop ją gorącym mlekiem. Gdy masa zgęstnieje, ostudź i dodaj sok z cytryny.

Przepis wielkanocny na błyskawiczne babeczki
Składniki:
dowolne batony czekoladowe, mogą być orzechowe (ok. 250 g)
100 g masła
3 szklanki ryżu preparowanego
do dekoracji: draże, jajeczka wielkanocne

Przygotowanie:
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 10 foremek do muffinów. Baton pokrój i razem z masłem włóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż baton i masło się rozpuszczają (ok. 5 minut). Wymieszaj.

Wsyp ryż preparowany do żaroodpornego naczynia. Dodaj rozpuszczone masło z batonem i wymieszaj. Odstaw, aby masa trochę ostygła. Przełóż je do foremek. Zrób w babeczkach zagłębienia, aby powstały gniazdka. Wstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przechowuj w lodówce do momentu podawania. Tuż przed podaniem wyjmij gniazdka z foremek, przełóż na paterę i napełnij drażami w kształcie jajeczek. Podobne babeczki możesz zrobić z herbatników zmiksowanych i wymieszanych z masłem.


Przepis wielkanocny na pieczoną kiełbasę białą
Składniki:
5 surowych białych kiełbaskek
2 duże cebule
2 jabłka
czosnek
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Jabłka umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej oraz połowę cebuli. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku, soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.

Na rozłożoną masę połóż kiełbaski, dodaj resztą cebuli i posyp majerankiem. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około godziny, aż cebula nabierze ładnego złotego koloru.

Przepis na wielkanocne pisanki i zajączki
Składniki na około 10 -12 sztuk zależnie od wielkości ciasteczek.
1 porcja ciasta na ciasteczka waniliowe lub pierniczki
mąka do oprószenia stolnicy
2 porcje lukru królewskiego
brązowy, różowy, niebieski, fioletowy, czarny barwnik spożywczy w paście
białe perełki lub cukrowa posypka

wykrawaczki w kształcie pisanek
wykrawaczki w kształcie zajączka
2 płaskie blachy do pieczenia wyłożone pergaminem
mały rękaw z końcówką do napisów lub samodzielnie wykonana szpryca
szpatułka lub mały nóż
wąska wstążeczka z materiału (opcjonalnie)

Rozwałkuj ciasto na ciasteczka waniliowe lub pierniczki na oprószonych mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wykrawaczek ostrożnie wytnij pisanki i zajączki. Ułóż ciasteczka na przygotowanych blachach do pieczenia. Zbierz skrawki ciasta i rozwałkuj je ponownie, aby wyciąć jak najwięcej ciasteczek. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Piecz ciasteczka na środkowym poziomie w nagrzanym piekarniku około 12 minut do momentu, aż stwardnieją. W razie potrzeby przestaw blachy. Odstaw ciasteczka do przestudzenia na brytfankach na około 5 minut, a następnie przenieś je na drucianą podstawkę, by całkowicie wystygły.

Podziel lukier królewski na 6 miseczek. Barwnikami spożywczymi w paście nadaj każdej porcji inny kolor. Najmniej będziesz potrzebować czarnego lukru. Lukier w ostatniej misce pozostaw biały.

Napełnij szprycę lukrem takiego koloru, od jakiego chcesz zacząć dekorację. Obramuj nim brzegi ciasteczek w kształcie pisanek. Środki zalej lukrem. Nałóż masę łyżką i ostrożnie rozsmaruj ją szpatułką. Odstaw ciasteczka, by lukier wysechł i lekko stwardniał, nim przystąpisz do dalszego dekorowania.
Wyciśnij pozostałe wzory: na każdej pisance narysuj linie, fale i kropki. Odstaw ciastka, by całkowicie wyschły.

Przy zastosowaniu tej samej techniki pokryj zajączki brązowym lukrem. Każdemu zajączkowi zrób puchaty ogonek. Możesz np.: posypać go cukrowymi perełkami. Gy lukier całkowicie zastygnie, zawiąż wstążkę na szyi każdego zwierzątka.
Trwa ładowanie komentarzy...