Przepis na pączki pieczone w piekarniku z malinami

Pączki pieczone w piekarniku
Pączki pieczone w piekarniku Fot. Grzegorz Celejewski / Agencja Gazeta
Na Węgrzech pączki je się z nadzieniem na talerzu, w Hiszpanii popularne są podłużne paluszki zwane churros, w Ameryce podaje się pączki miniaturki, zwane doughnut holes, w Niemczech są kiachle, które przypominają placki z wgłębieniem, do którego nakładany jest sos waniliowy. W Polsce pączek (na śląsku krepel) choć nie zmienia kształtu ani sposobu podania, z roku na rok jest udoskonalany. Jest cukierniczym wyzwaniem dla mistrzów kuchni i frajdą dla prawdziwych degustatorów. W ten sposób mnożą się receptury. Co można w nich zmienić oprócz nadzienia? Na przykład upiec zamiast smażyć. Na taki pomysł wpadli już Włosi, którzy delektują się swoimi bomboloni, pączkami nadziewanymi kremem waniliowym, czekoladowym lub konfiturą malinową. Są one lekkie, puszyste i pieczone w piekarniku. Przetestuj polski przepis na pączki pieczone z dodatkiem malin.

Pączki pieczone to wersja FIT przerobiona z tradycyjnego pączka.

Składniki:
380 g mąki pszennej do wypieków drożdżowych
pół szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
3 jajka
200 g masła
50 g cukru
pół łyżeczki soli
maliny (mrożone)
aromat waniliowy

Pączki pieczone w piekarniku: przygotowanie
Standardowym składnikiem pączków są oczywiście drożdże. Zanim zaczniesz formować z nich pączki wyjmij 50 g świeżych drożdży na 15 minut przed pracą, aby uzyskały dodatnią temperaturę. Rozmiękcz drożdże ciepłym mlekiem (dwie i pół szklanki), następnie dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość odstaw na 15 minut pod przykryciem, aż do wyrośnięcia.

Krok 2
W tym czasie przygotuj miskę i dodaj do niej: 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, odrobinę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Po odczekaniu 15 minut wlej rozczyn z drożdży i z powrotem wróć do dokładnego mieszania. Dodaj 3 jajka i ponownie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj ręką przez około 5 minut aż będzie gładkie. Dodaj aromat waniliowy.

Uzyskiwanie elastyczności ciasta pączków pieczonych
200 g masła pokrój na kawałki i dodaj do ciasta stopniowo. To sprawi, że nie będzie klejące. Jeśli udało się tobie wyrobić ciasto, miskę przykryj z powrotem i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Czas na stolnicę
Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Przez kilka minut wyrabiaj je, a następnie scal w jedną część. Na koniec rozpłaszcz na cienki placek i wytnij koła. Do środka włóż 2-3 maliny. Złóż kółka na pół, zlep brzegi i uformuj kulkę i włóż do papierowej foremki. Połóż je na blachę i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Piecz przez ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika, studzić przez około 10 minut. Na koniec oczywiście lukier lub cukier puder.


Trwa ładowanie komentarzy...