Tradycyjne pączki z różaną konfiturą – według przepisu babci

Pączki pieczone w piekarniku.
Pączki pieczone w piekarniku. Fot. Jakub Orzechowski / Agencja Gazeta - pączki​
Pączek z budyniem, z likierem lub twarożkiem. Chwilę przed tłustym czwartkiem ruszyło istne szaleństwo pączkowych wypieków. Ja zatęskniłam za tradycją, czyli klasycznym pączkiem nadziewanym dziką różą. Po dobry przepis sięgnęłam do szuflady babci, bo w klasycznych wypiekach to jej ufam najbardziej. Z kilku wariantów wybrałam ten najprostszy – na miarę swoich możliwości. Zatem do dzieła!

Prosty przepis na pączki z dziką różą

Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 12 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 20 dkg margaryny
- kieliszek spirytusu
- ½ l mleka
- konfitura różana
- tłuszcz do smażenia
- 1 kg smalcu
- zapach arakowy
- cukier puder na lukier

Sposób przyrządzania pączków - prosty przepis:
Zaparzy ½ szklanki mąki szklanka gotowanego mleka, mieszaj, żeby nie było grudek (jak są - nie przejmuj się), odstaw do ostygnięcia. Zagrzej pozostałe mleko (tak by było ciepłe, ale nie gorące) dodaj drożdże, połowę mąki i wymieszaj. Teraz połącz z zaparzonym ciepłym ciastem i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę, następnie połącz z rozczynem, resztą mąki i wlej spirytus, dobrze wyrabiaj (musi odstawić ciasto od ręki). Rozpuść tłuszcz, ciepły wlej do ciasta, wyrabiaj dalej (ciasto nie może się błyszczeć). Postaw do wyrośnięcie. Pączki wypełniasz konfiturą różaną, poczekaj aż urosną. Smażyć, lukrować i jeść!
Trwa ładowanie komentarzy...