Czy wiesz, że istnieją 4 różne style karmienia? Dowiedz się, jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u malucha

Prawo autorskie: halfpoint / 123RF Zdjęcie Seryjne
Pierwsze lata życia to czas, w którym rodzice szczególnie dbają o maluszka i o jego prawidłowy rozwój. Dają mu poczucie bezpieczeństwa, rozmawiają z nim i pokazują mu świat. Czy wiesz, że to, w jaki sposób komponują dietę niemowlęcia, będzie miało wpływ na sposób żywienia dziecka w późniejszych latach? Dowiedz się, jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u malucha.

- Nawyki żywieniowe kształtują się w pierwszych latach życia i mogą mieć wpływ na sposób odżywiania w późniejszym czasie. Wysiłek rodziców włożony w prawidłowe żywienie niemowlęcia może zaprocentować w przyszłości w postaci prawidłowych preferencji żywieniowych.

- Czas rozszerzania diety ma znaczenie! Istotna jest również kolejność wprowadzanych pokarmów, ich konsystencja i bezpieczeństwo.

- Pomocą dla rodziców, którzy rozszerzają dietę swojego dziecka, jest opracowany przez ekspertów schemat żywienia niemowląt, a wsparciem – produkty przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, zawierające na opakowaniu wskazanie wieku.

Dieta dopasowana do potrzeb
W pierwszych latach życia dziecka, okresie intensywnego rozwoju, ma miejsce tzw. programowanie żywieniowe. Młody organizm jest w tym czasie bardzo wrażliwy na nadmiar lub niedobór składników odżywczych. Podejmowane wtedy przez opiekunów decyzje wpływają na styl życia maluszka, a także kształtujące się u niego nawyki żywieniowe. Właśnie dlatego zadaniem rodziców jest żywienie niemowlęcia w sposób dopasowany do jego wymagań i etapu rozwoju. Warto wkładać maksimum wysiłku w budowanie prawidłowych preferencji żywieniowych u dziecka, ponieważ rozwijają się one we wczesnym dzieciństwie i wpływają na późniejsze nawyki(1).

Odpowiedni czas na rozszerzanie diety
Wprowadzanie nowych smaków do diety maluszka powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu przez niego 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Dlaczego to tak ważne? Zbyt wczesne lub zbyt późne rozszerzanie diety może negatywnie wpływać na rozwój, lub funkcjonowanie dziecka, a w konsekwencji prowadzić m.in. do otyłości, zaburzeń wzrastania czy nieprawidłowo kształtowanych nawyków żywieniowych(2). Na etapie rozszerzania diety niemowlę uczy się, co, kiedy, jak i w jakich porcjach spożywać. Wprowadzana w tym czasie do jego jadłospisu żywność uzupełniająca pełni ważną rolę – umożliwia przejście od karmienia wyłącznie mlekiem (mamy lub modyfikowanym) do różnorodnej diety, z czasem właściwej dla osób dorosłych(3).

Wsparcie dla rodziców
Zachowania żywieniowe dziecka kształtują się pod wpływem produktów, jakie otrzymuje czy stylu karmienia. Warto również pamiętać, że niemowlę jest bacznym obserwatorem. To, co i w jaki sposób spożywają rodzice, będzie stanowiło dla niego wzór do naśladowania. Jeśli talerze opiekunów będą kolorowe, pełne warzyw, istnieje większe prawdopodobieństwo, że maluszek chętniej sięgnie po marchewkę czy brokuły.

Czy wiesz, że…
…istnieją 4 różne style karmienia dziecka? Kontrolujący, zaniedbujący, pobłażliwy i najlepszy – responsywny. W stylu responsywnym to rodzic decyduje, gdzie, kiedy i co dziecko zje, ale to maluszek decyduje, czy posiłek zje i w jakich ilościach. Opiekunowie o stylu responsywnym respektują odmowę niemowlęcia, ale jednocześnie określają pewne granice, a tym samym – modelują odpowiednie zachowania żywieniowe(4).

Informacje, co, kiedy i w jakich ilościach wprowadzać do diety niemowlęcia, określa schemat żywienia niemowląt(5). To dla rodziców drogowskaz, regularnie aktualizowany w zaleceniach ekspertów. Określa liczbę posiłków na dobę, wielkość porcji, rodzaj i konsystencję pokarmów, a także przykłady produktów, jakie można podawać dziecku na kolejnych etapach.

Wsparciem dla opiekunów na etapie rozszerzania diety maluszka są również produkty BoboVita. Odpowiadają zaleceniom polskich ekspertów, a także są dopasowane do wymagań młodego organizmu, czego potwierdzeniem jest umieszczone na opakowaniu wskazanie wieku. Ponadto te posiłki, deserki czy kaszki:
- spełniają nawet do kilku tysięcy bardziej restrykcyjne normy niż produkty przeznaczone dla dorosłych,
- zawierają odpowiedniej jakości i bezpieczne składniki, które przechodzą nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa,
- są odpowiednio zbilansowane,
- zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników.

(1) Skinner J., Carruth BR., Bounds W., Ziegler P., Children’s food preferences: A longitudinal analysis. J. Am. Diet. Assoc. 102, 2002, 1638-1647.
(2) Mika P., Matuszczyk M., Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u niemowląt i małych dzieci, Standardy Medyczne Pediatria, 5, t. 14, s. 733-738.
(3) Nicklaus S., Development of food variety in children, Appetite, 2019, 52:253-255.
(4) Mika P., Matuszczyk M., Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u niemowląt i małych dzieci, Standardy Medyczne Pediatria, 5, t. 14, s. 733-738.
(5) Szajewska H., Horvath A., Rybak A. i wsp., Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne Pediatria 2016, 13:9-24.

Artykuł powstał we współpracy z Biurem Prasowym NUTRICIA

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...