Ciągle popełniamy faux-pas przy świątecznym stole. Tych gaf możesz uniknąć

Zasady wokół wigilijnego stołu.
Zasady wokół wigilijnego stołu. Prawo autorskie: gpointstudio / 123RF Zdjęcie Seryjne
Nie przywiązujemy do tego wagi, a może pora to zmienić? Oczywiście atmosfera wigilijna jest najważniejsza i z jednej strony nie warto zawracać sobie dodatkowo głowy szczegółami, ale czego nauczymy dzieci już teraz, zaprocentuje w przyszłości.

Stół musi być łady i to wystarczy?
Elegancki obrus, piękna zastawa stołowa, dwanaście tradycyjnych potraw – o tym najczęściej pamiętamy. Mniej uwagi przywiązujemy do tego, gdzie odłożyć serwetkę, czy jak wyjąć ość z buzi. Możecie powiedzieć, że to drobiazgi, szczegóły, które niewarte są uwagi. Dla wielu pewnie tak jest. Jednak niezależnie czy stosujecie je w praktyce, czy nie – zasady savoir-vivre'u powinno się znać, a wspólne nakrywanie do stołu może być dla dzieci cenną lekcją, dzięki której w przyszłości nie popełnią gafy.

Co z tą serwetką?
Rada dla gospodarza:
Zanim na stole pojawią się pierwsze potrawy, po lewej stronie talerza lub też bezpośrednio na nim, należy położyć serwetkę. Może być położona na płasko, finezyjnie zwinięta lub też zrolowana i ozdobiona specjalną obrączką.

Rada dla gości:
Gdy tylko zasiądziemy, serwetkę kładziemy na kolanach, a jeśli jest dość duża, składamy ją na pół. Zgodnie z etykietą w trakcie posiłku nie powinno się odchodzić od stołu, lecz gdy jednak musimy, serwetkę połóżmy po lewej stronie nakrycia. Po skończonym posiłku należy nią otrzeć kąciki ust i odłożyć po prawej stronie talerza.


Jeszcze nie jemy!
Nie obowiązuje tu zasada kto pierwszy ten lepszy. Z rozpoczęciem spożywania posiłku poczekajmy, aż wszyscy zasiądą do stołu i otrzymają swoje dania.

2 widelce - ryba ich nie potrzebuje
Rybę należy jeść specjalnymi sztućcami: widelcem z trzema ząbkami i specjalnym szerokim, tępym nożem w kształcie łopatki, który służy do odfiletowywania mięsa od ości oraz jako pomoc widelcowi przy nabieraniu ryby. Jeśli nie mamy takich sztućców, możemy podać zwykłe noże i widelce.

Ość niezgody?
Może się zdarzyć, że trafimy na ość. Nie wyciąga się jej palcami z ust. To błąd. W takiej sytuacji warto skorzystać z widelca. Dyskretnie wyłóż ość na widelec i przy jego pomocy odłóż na specjalny talerzyk, który powinien być obok naszego talerza. Jeśli takowego nie ma, odłóż na brzeg swojego talerza.

Grzybowa do ostatniej kropli
Większość z nas ją uwielbia i szkoda uronić każdej kropli, ale pamiętajmy, że zupę jemy, dopóki możemy nabrać ją łyżką bez przechylania talerza. Mniej restrykcyjne zasady pozwalają na przechylenie talerza, ale zawsze od siebie i nabieranie zupy końcem łyżki, a nie bokiem.

Który widelec do czego, czyli „sztućcowe” savoir-vivre
Rada dla gospodarza:
Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej podane będą dania.
Po prawej stronie znajdzie się zatem nóż do obiadów i deserów, łyżka do zupy i nóż stołowy. Zaś po lewej stronie talerza, należy ułożyć widelec obiadowo-deserowy oraz widelec do dania głównego.

Podczas kolacji wigilijnej, oprócz podstawowych sztućców, na stole powinny pojawić się również specjalne sztućce do ryby. Nóż charakteryzuje tępa krawędź. Jest on również bardziej spłaszczony od standardowego. Nie służy jednak do krojenia, a jedynie do filetowania, oddzielania skóry i ości od mięsa oraz kawałków od siebie.
Po lewej stronie zaś, nad talerzem, należy ustawić talerzyk i nóż do masła.

Łyżeczkę i widelczyk do deseru natomiast, kładziemy u góry talerza. Czerpak łyżeczki powinien być zwrócony w lewą stronę, a ząbki widelczyka w prawą. Jeśli chodzi o napoje - z uwagi na tradycję - na stole powinien znaleźć się jedynie kieliszek do wody lub soku.
Pamiętajmy - elegancko nakryty stół to taki, na którym panuje ład i porządek, dlatego zadbajmy, by sztućce leżały w równej od siebie odległości, oddalone ok. centymetra od krawędzi stołu.
Rady dla gości:
Warto pamiętać, że bierzemy zawsze te, które znajdują się w kolejności od zewnątrz do środka (w kierunku talerza).
Pieczywo łamiemy - nie wolno go kroić, gdyż zwyczaj ten wywodzi się z tradycji chrześcijańskiej. Ten do masła charakteryzuje się tępą krawędzią i większą powierzchnią do smarowania od standardowego noża.

Odłóżmy telefony
Tu chyba nasz komentarz jest zbędny. Może to nie być łatwe, zwłaszcza w przypadku nastolatków, ale starajmy się im wpajać, że zgodnie z zasadami savoir-vivre telefony wędrują na bok.

O tym, czym się różni faux-pas od gafy przeczytacie w 20 najgorszych faux-pas i gaf, które większość z nas popełnia.

źródło: HEFRA
Trwa ładowanie komentarzy...