Zaglądamy w talerze dzieci w szkołach na całym świecie. Przy kilku pozycjach Polska wypada bardzo blado…

Posiłki w szkołach różnią się w zależności od tradycji kulinarnych konkretnych krajów.
Posiłki w szkołach różnią się w zależności od tradycji kulinarnych konkretnych krajów. Instagram.com
Rodzice starszaków wiedzą, jak wyglądają szkolne obiady w Polsce. Czy jednak kiedyś zastanawiałeś się, co jedzą dzieciaki na całym świecie? Internet zagląda im w talerze, a my przedstawiamy kilka pozycji.

Pokaż, co masz na talerzu

Posiłek z Japonii. Gorąca zupa, ryż, drób lub ryba. Do tego sałatka i mleko. W japońskich szkołach nie ma stołówek. Dzieci zakładają w porze lunchu białe fartuchy i jedzą przy swoich ławkach
Przykładowy posiłek szkolniaka z Wielkiej Brytanii. Smażone, lub pieczone ziemniaki, marchewka, kasza, sałatka owoce i wafel w belgijskiej czekoladzie. W Wielkiej Brytanii szkół często nie stać na pełne i wartościowe posiłki, więc decydują się na fast–foody. Są tanie, a dzieci je uwielbiają.
Bzoskwinie, kukurydza kurczak i zupa to przykładowe menu lunchowe w Utah, jednym ze stanów w Stanach Zjednoczonych. Większość amerykańskich szkół wprowadza na stoły znacznie mniej zdrową alternatywę i serwuje dzieciom fast foody.
W Tajlandii dość charakterystyczna potrawa–wieprzowina w sosie słodko–kwaśnym, ryżem i puddingiem owiniętym liśćmi bananowca.
I ostatnie, jednak bynajmniej nie najgorsze danie z Francji. Lunch podawany w jednej ze szkół w zachodniej Francji. Ryby, szpinak, ziemniaki, sery i chleb. Przerwa na lunch trwa we Francji od jednej do dwóch godzin. Uczniowie mają nawet możliwość powrotu do domu na ten czas, by zjeść pełnowartościowy posiłek.

Źródło: BRIGHT SIDE

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...