Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek udowodnione naukowo! I to przez Polaków

Prawo autorskie: dusanzidar / 123RF Zdjęcie Seryjne
Włosi uważani są za najzdrowszy i najszczęśliwszy naród świata. Z jednej strony ich głównymi daniami są ciężkie makarony, wymyślne desery czy pizza, z drugiej nienaganną kondycję zawdzięczają między innymi oliwie z oliwek. A tą na nowo wynieśli na piedestał naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - odkryli, że zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Informację podało Radio Zet.

Magiczną cząstką oliwy (ale tylko extra virgin) jest oleaceina. Zapobiega pękaniu blaszki miażdżycowej, a w konsekwencji może przeciwdziałać udarom i zawałom. Wyniki badań zespołu, którym kierował prof. Marek Naruszewicz z Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM, ukazały się w czasopiśmie "Phytomedicine". Polscy naukowcy pierwsi na świecie wykonali taką pracę. Odkrycie wyjaśnia, dlaczego Włosi są zdrowsi niż mieszkańcy innych krajów świata.

Jak to działa
Prof. Marek Naruszewicz tłumaczy, że zakrzep, który blokuje naczynie krwionośne powstaje w momencie pęknięcia blaszki miażdżycowej. Oleaceina hamuje stan zapalny, który jest bezpośrednią przyczyną rozerwania blaszki i powoduje, że ta staje się stabilna. Takie działanie jest szczególnie ważne i pożądane u około 9 milionów Polaków, chorujących na nadciśnienie. Profesor przewiduje, że w 2035 roku ta liczba może wzrosnąć do 16 milionów.

Odkrycie na własność
Polacy uzyskali już patent amerykański, na polski i europejski nadal czekają. Oleaceinę wolną od zanieczyszczeń wyizolowali z liścia ligustra pospolitego. To roślina z rodziny oliwkowatych, która nie wymaga szczególnej pielęgnacji, nawadniania i jest łatwa w utrzymaniu. Uzyskanie patentu umożliwi pozyskanie tego składnika w formie przemysłowej, a w konsekwencji ma doprowadzić do produkcji kapsułek, które ułatwiłyby przyjmowanie "oliwy". Wprowadzenie leku na rynek musiałoby być jednak poprzedzone kosztownymi badaniami klinicznymi, dlatego polskie firmy farmaceutyczne nie wyraziły jak dotąd zainteresowania odkryciem.

Jaką oliwę wybrać?
Naukowcy podkreślają, że ich badania dotyczą oliwy naturalnej - wysokogatunkowa, mętna, gorzka, zielonkawa posiada najwięcej wartości. Żółta, tańsza jest mniej zdrowa. Ważne jest również to, że Włosi nie smażą na oliwie. Oleaceina w temperaturze powyżej 60 stopni ulega rozpadowi. Oliwa obniża śmiertelność z powodu chorób serca o 40% - wystarczy codziennie dostarczyć organizmowi 40 mililitrów. Dlatego ludzie żyjący nad Morzem Śródziemnym znacznie rzadziej niż mieszkańcy innych krajów, chorują na nowotwory czy choroby naczyniowe.

Źródło: zdrowie.radiozet.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...