Super duety: 20 produktów, które spożywane razem przyniosą maksymalne korzyści

Niektóre połączenie mogą się okazać bardzo korzystne dla naszego zdrowia.
Niektóre połączenie mogą się okazać bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Prawo autorskie: rido / 123RF Zdjęcie Seryjne /Prawo autorskie: davizro / 123RF Zdjęcie Seryjne
Wszystkie te produkty znajdują się w naszej kuchni. Każdy z nich sam w sobie jest dobry, zdrowy i wartościowy, ale jedząc je w parach, ich składniki odżywcze będą efektywniej wchłaniane.

Portal Brigt Side po przeanalizowaniu porad od czołowych dietetyków sporządził listę ciekawych połączeń produktów, które są najkorzystniejsze dla zdrowia całej rodziny.

SUPER DUETY

Jabłka z ciemną czekoladą
Taka kombinacja może nie jest dość powszechna, ale naprawdę warto spróbować! Katechiny i kwercetyna (przeciwutleniacz występujący m.in w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód, winogron) mogą czynić cuda razem, zwiększając odporność organizmu, stymulując aktywność mózgu. To też korzyści dla serca i zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka.

Owsianka ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym
Owsianka i sok pomarańczowy są doskonałym źródłem fenoli. Oznacza to, że poprawiają one układ trawienny i pomagają oczyścić organizm z produktów przemiany materii i toksyn.

Wieprzowina z brukselką lub brokułami
Wieprzowina jest zbyt tłusta, żeby jeść ją codziennie. Jednakże zawiera selen, który hamuje wzrost komórek nowotworowych. Podawaj dania wieprzowe z brukselką albo brokułami, które zawierają substancję organiczną – sulforafan. Dzięki temu zwiększa się skuteczność wchłaniania selenu aż o 13 razy, a odpowiada on m.in. za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, zmusza organizm do wytwarzania ciał obronnych w wypadku infekcji, wykazuje działanie przeciwzapalne.

Pomidory z wątróbką
Brak żelaza w organizmie może prowadzić do złego samopoczucia, chronicznego zmęczenia, problemów z metabolizmem, czy krążeniem. Jednak żelazo zawarte w wątrobie nie będzie dobrze wchłaniane bez wsparcia witaminy C. Tutaj niezbędne wydają się pomidory, ponieważ zawierają sporo kwasu askorbinowego.
Pietruszka z cytryną
Pietruszka znakomicie pasuje do owoców cytrusowych. Żelazo zawarte w zieleninie poprawia wchłanianie witaminy C. Ta ważna witamina jest odpowiedzialna za wzmocnienie systemu odpornościowego i poprawę metabolizmu.

Warzywa z jogurtem
Oczywiście z jogurtem naturalnym, który nie zawiera barwników, konserwantów i cukru. Taki, jest bogaty w wapń i pomaga w pracy żołądka, normalizuje mikroflorę jelitową. Łączenie z warzywami (na przykład marchewką, selerem), daje prawdziwą bombę witaminową. A włókna zawarte w warzywach pomagają w lepszym wchłanianiu wapnia.

Awokado ze szpinakiem
To ulubiona para wszystkich dietetyków. Szpinak zawiera witaminę A i luteinę. Składniki te będą miały znaczący wpływ na nasze zdrowie w połączeniu z pożytecznymi tłuszczami roślinnymi, występującymi w awokado. Szpinak i awokado w tandemie to gwarancja wręcz niezwykłej poprawy systemu trawiennego.

Zielona herbata z cytryną
Picie zielonej herbaty z cytryną to wspaniały sposób, aby ugasić pragnienie i uzupełnić energię. Zielona herbata zawiera katechiny, które odpowiadają m.in. za wzmocnienie układu odpornościowego. A jeśli dodamy cytrynę (witamina C), efekty jej zwiększają się kilkakrotnie.

Pomidory z oliwą z oliwek
Każdy Włoch powie, że jest to przede wszystkim bardzo smaczna kombinacja, do której wielu Polaków również się już przekonało. Warto zauważyć, że mieszkańcy Włoch rzadko cierpią z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Wynika to z faktu, że likopen zawarty w pomidorach poprawia pracę serca i naczyń krwionośnych. To przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca, rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Składnik ten ukryty w pomidorach, spożywany wraz z tłuszczami jest lepiej wchłaniany przez organizm.

Mięso z rozmarynem
Mięso jest ważnym źródłem białka, ale istotne jest to, czy przyrządzamy je prawidłowo. Dietetycy są w tej sprawie zdecydowani: najlepiej dusić. Smażeniem, a także pieczenie może prowadzić do powstawania związków rakotwórczych. Jednak można ograniczyć wydzielanie się tego niepożądanego skutku, poprzez marynowanie mięsa w rozmarynie. Rozmaryn sam w sobie zawiera sporo antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu szkodliwych substancji podczas pieczenia.

Źródło: brihgtside.me

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...