Znamy go wszyscy! Sprawdź, jak łatwo zrobić "magiczny" syrop z cebuli

Ten syrop na przyjemny smak dla każdego dziecka.
Ten syrop na przyjemny smak dla każdego dziecka. Prawo autorskie: keira01 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Wiesz, w czym tkwi magiczna moc syropu z cebuli? Dowiedz się, dlaczego warto podawać go dziecku.

Pamiętacie ten smak? Dzieciństwo w okresie jesienno-zimowym zawsze będzie kojarzyło mi się z syropem z cebuli. Nie to, żeby tylko z nim, wiele mam wspomnień dużo bardziej ekscytujących z tego okresu, ale smaki domowych wyrobów mamy są wciąż bardzo wyraźnie w mojej głowie, jakbym miała je w ustach raptem 5 minut temu.
Co ma w sobie syrop z cebuli?
Nie bez przyczyny robiła go moja babcia, potem mama a teraz zabieram się za to ja. Chociaż opinie lekarzy na temat tego domowego wyrobu są podzielone, to nie da się zaprzeczyć, że serwując dzieciom (mama i tata też powinni skorzystać) dwie, trzy łyżki dziennie, nie zaszkodzimy im, a tylko dostarczymy dodatkowej porcji witamin ( C, A, B1, B2, PP) i mikroelementów (cynk, fosfor, selen, wapń). W sumie to daje dość ciekawą mieszankę o działaniu dezynfekującym, łagodzącym, pomagającą budować odporność przeciwwirusową, a przy okazji, taki fosfor jest przecież budulcem kości.



Przepis na syrop z cebuli
Wystarczy obrać dwie, trzy cebule, drobno je posiekać i zasypać cukrem. Oczywiście, warto zamiast cukru użyć miodu, ale tylko wtedy, gdy mamy pewność, że nasze dziecko nie jest na niego uczulone. Potem należy odstawić go pod przykryciem ( ja robię w słoiku) na 5 godzin i gotowe. Taką miksturę przechowywać nie dłużej niż 3 dni.

Na co pomoże syrop z cebuli?
Łagodzi kaszel, pomaga w walce z przeziębieniem, a nawet może być skuteczny w walce z katarem. Przede wszystkim ma on słodki smak, a więc bez wciskania i odwiecznego błagania, choćby o przyjęcie kropelki! Maluch wystarczy, że raz posmakuje i już będzie wiedział, że nie jest to kolejna próba serwowania mu gorzkiego specyfiku, więc ten problem mamy z głowy. Prócz tego, że syrop z cebuli wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega on również anemii i jest bezpieczny dla najmłodszych.

Korzystne wariacje
Coraz częściej dodaje się do niego kilka plasterków obranego lub wyszorowanego wcześniej imbiru, oraz kilka plastrów cytryny ( wcześniej sparzonej). Imbir w krajach azjatyckich jest nie tylko podstawowym dodatkiem do potraw. Uważany jest bowiem za skuteczne lekarstwo w walce z przeziębieniem – w herbacie, pomaga gdy mamy migrenę, mdłości – napar, bóle miesiączkowe –plastry korzenia. Imbir ułatwia trawienie, poprawia krążenie, a wywarem z niego warto płukać bolące gardło.

A cytryna? Każdy wie, że ma w sobie sporą dawkę witaminy C, co wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Poza tym jest źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. No samo zdrowie!

To co? Robimy dziś syrop z cebuli?


Inspiracja: www.poradnikzdrowie.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...