Naturalne substancje są bezpieczne, sztuczne szkodzą? Zobacz, na co dałaś się nabrać

Naturalne nie zawsze znaczy lepsze. Brązowe plamki na niepryskanych owocach mogą oznaczać choroby grzybowe, niebezpieczne dla ciebie i twojego dziecka.
Naturalne nie zawsze znaczy lepsze. Brązowe plamki na niepryskanych owocach mogą oznaczać choroby grzybowe, niebezpieczne dla ciebie i twojego dziecka. Fot. Elizaveta Vladimerovna Koifman/123rf.com
Odkąd zostałam mamą większą uwagę zwracam na to, co zostało napisane na etykietach produktów, które kupuję. Zależy mi, żeby moje dzieci dostawały to, co najlepsze i przede wszystkim zdrowe. Jest jednak kilka rzeczy, na które nie tylko ja dałam się nabrać.

„Sztuczne” nie znaczy złe
Pamiętacie jak internet opanowały zdjęcia opakowań uświadamiające nam, że stosowany przez lata w naszych domach cukier waniliowy faktycznie jest cukrem wanilinowym? Akcja była tak skuteczna, że poczuliśmy się wręcz oszukani przez producentów. Okazuje się, że zupełnie niepotrzebnie. Wanilina to główna substancja dająca owocom aromat wanilii. W dodatku ta wyprodukowana w laboratorium niczym nie różni się od tej naturalnej – to atom w atom ta sama substancja. A cukier wanilinowy spokojnie możemy dodać do domowych wypieków, którymi będą zajadały się nasze pociechy.

To dawka czyni truciznę
Długo wierzyłam w to, że jeśli coś jest naturalne to na pewno jest zdrowe. Nawet nie wiedziałam, jak bardzo się mylę! A wystarczy przecież uświadomić sobie, że niektóre rośliny wytwarzają silnie trujące dla człowieka substancje. Czy wiecie, że ziemniaki zawierają silnie toksyczną solaninę? Na szczęście, w trakcie gotowania solanina rozkłada się na nieszkodliwe dla naszego zdrowia substancje.

Niebezpieczne w większych dawkach są również substancje na stałe goszczące w naszym jadłospisie. Dobrym przykładem jest sól kuchenna – używana w małych ilościach jest wręcz niezbędna dla organizmu, jednak jednorazowe spożycie 100 - 200 g soli może doprowadzić do śmierci. Szczególnie u dzieci musimy uważać z ilością z pozoru bezpiecznych produktów.
Profesor Jan Ludwicki, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

Znamy wszyscy starą zasadę Paracelsusa , która mówi, że: „wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną.” Substancja naturalna, która wydaje się bezpieczną, jest woda. Ale ta sama woda w dużych ilościach może być szkodliwa. Poza tym większość surowców zielarskich stosowanych w leczeniu może zawierać niebezpieczne substancje. Taką rośliną jest np. konwalia. Można śmiało stwierdzić, że nie ma silniejszych substancji, bardziej trujących niż te które ‘wymyśliła’ natura. Człowiek dotychczas nie stworzył nic bardziej niebezpiecznego...

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...