Całe życie źle myłam owoce i warzywa. Oto kilka prostych trików, by twoje przekąski były zawsze zdrowe i czyste

Owoce i warzywa należy myć pod bieżącą wodą używaną na co dzień do gotowania.
Owoce i warzywa należy myć pod bieżącą wodą używaną na co dzień do gotowania. Prawo autorskie: takoburito / 123RF Zdjęcie Seryjne
Wydawać by się mogło, że mycie warzyw i owoców to najprostsza rzecz na świecie. Ostatnio, zmotywowana postanowieniem zdrowego odżywiania się zarządziłam, że od teraz w domu jemy ich zdecydowanie więcej. Chciałam sprawdzić, czy myję owoce i warzywa w odpowiedni sposób i niestety, szybko się zorientowałam, że bardzo mało wiem na ten temat!

Wystarczy woda
Zawsze do mycia owoców i warzyw używałam tylko wody i okazuje się, że słusznie. Zwyczajna woda z kranu zmyje brud, bakterie, pasożyty i wszystkie pozostałości środków ochrony roślin jakie mogą znaleźć się na kupionych w sklepie owocach i warzywach.
Dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Musimy starać się, aby oprócz cennych dla nas substancji z owoców i warzyw, unikać wnikania bakterii i innych organizmów chorobotwórczych, w tym pasożytów. Mycie, obieranie warzyw powoduje, że prawdopodobieństwo wniknięcia ich do organizmu jest dużo mniejsze.

Nie zawsze więcej znaczy lepiej
Przeszukując internet trafiłam również na alternatywne sposoby mycia warzyw i owoców. Parzenie we wrzątku wydało mi się jeszcze sensowne, ale już moczenie w wodzie z octem czy z sodą mnie zdziwiło – nie miałam pojęcia o takich metodach! Już się przeraziłam, że moje dzieci jedzą brudne jabłka, bo nie wykonuję tych wszystkich czynności. Na szczęście trafiłam na film, z którego wynika, że te wszystkie procesy nie są potrzebne. A soda czy ocet oprócz tego, że zmieniają smak owoców i warzyw, pozbawiają je też witamin.
Dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Nie ma jednak konieczności stosowania takich działań, jak moczenie owoców czy warzyw w wodzie, stosowania kwasów czy sody. Nie zwiększy to bezpieczeństwa tych produktów, a np. stosowanie sody powoduje rozkład witamin.

Nie możesz umyć, obierz ze skórki
No tak, dość logiczne. Marchewka, pietruszka czy burak już na pierwszy rzut oka wydają się zbyt brudne żeby myć je samą wodą. Naturalnie sięgamy po nóż i obieramy ze skórki.
Dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Warzywa i owoce powinniśmy myć bieżącą wodą, jaka jest stosowana do przygotowania posiłków w gospodarstwie domowym. W przypadku silnego zabrudzenia, np. marchewki, celowe jest obranie warzyw, żeby unikać ewentualnego zanieczyszczenia, które jest trudne do usunięcia przez wodę.

Banany też należy myć
Dla mnie to największe zaskoczenie. Banany, pomarańcze czy arbuzy do tej pory tylko obierałam. Tak też podawałam je moim dzieciom. A teraz czytam, że mikroorganizmy i inne zanieczyszczenia ze skórki mogą przenieść się na dłonie, a później do ust. Od dzisiaj myję także cytrusy.

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...