5 groźnych, bo brudnych, rzeczy w twoim domu. I to wcale nie jest podłoga

Prawo autorskie: Hallgerd / 123RF Zdjęcie Seryjne
Prawo autorskie: Hallgerd / 123RF Zdjęcie Seryjne
Każdy z nas dba o porządek w domu. Regularnie wycieramy kurz, myjemy podłogę, sprzątamy toaletę. Tak naprawdę jednak nie jesteśmy w stanie doczyścić wszystkiego idealnie. Jest kilka przedmiotów, które czyste, wbrew pozorom są siedliskiem bakterii. Wskazujemy te, na tórych brud jest niewidoczny gołym okiem. Po to, by dokładniej czyścić lub wymieniać je w miarę możliwości jak najczęściej.

1. Pilot do telewizora
Każdego dnia dotykamy go wielokrotnie. Nie tylko my, ale również członkowie naszej rodziny. Nanosimy na niego w ten sposób wszystko to, czego dotykaliśmy wcześniej. Niedokładne czyszczenie to nie tylko zatrzymywanie na pilocie bakterii, ale zgromadzony tam kurz może doprowadzić również do tego, że urządzenie przestanie działać.



2. Gąbka
Przechowujemy je w wilgotnych i ciepłych pomieszczeniach (łazienka) lub w stałym kontakcie z wodą (kuchnia), co sprzyja rozwojowi drobnoustrojów. Trudno wyczyścić lub dokładnie zdezynfekować gąbkę. Dlatego najprostszy sposób na zachowanie czystości to ich wymiana przynajmniej raz w miesiącu.


3. Szczoteczka do zębów
Najczęściej zbierają się na niej miliony bakterii w związku z tym, że szczoteczki przechowujemy w łazience, w sąsiedztwie toalety. Dodatkowo na szczoteczce znajdują się drobnoustroje związane z tym, że w naszej jamie ustnej znajduje się wiele zarazków. Dlatego niezbędna jest regularna wymiana szczoteczki: należy to robić przynajmniej raz na 2-3 miesiące.
4. Deska do krojenia
Powierzchnia deski jest idealnym środowiskiem do rozwoju wszelkich drobnoustrojów. I choć wiele osób podkreśla, że dużo groźniejsza jest ta plastikowa (podobno na deskach do krojenia wykonanych z tworzywa sztucznego znajduje się 50 razy więcej zarazków niż na desce klozetowej), prawd jest taka, że najlepiej byłoby mieć osobną deskę do krojenia surowego mięsa, osobną do warzyw i owoców, a osobną do pieczyw. W ten sposób bowiem jesteśmy w stanie zminimalizować ryzyko przeniesienia bakterii na inne produkty. Wystarczy jednak po każdym użyciu deskę umyć i wytrzeć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Starajmy się nie zostawiać ich samych do wyschnięcia.

5. Okap kuchenny
Regularnie go używamy, ale niestety regularnie zapominamy go sprzątać. Zbiera się tam sporo tłuszczu, który jest pożywką dla bakterii. Warto spoglądać na niego częściej.

Źródło: milionkobiet.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...