Bóle brzucha, częste choroby? Sprawdź, czy twoje dziecko ma alergię pokarmową

Prawo autorskie: volke / 123RF Zdjęcie Seryjne
Prawo autorskie: volke / 123RF Zdjęcie Seryjne
Naukowcy alarmują o coraz większym rozpowszechnieniu alergii pokarmowej zarówno wśród dzieci ja i dorosłych. Zanieczyszczenie środowiska, nadmierna antybiotykoterapia, zwiększony dostęp do egzotycznych owoców i warzyw, czy masowo przetwarzanej żywności, doprowadziły do tego, że współcześnie co trzecia osoba boryka się z różnymi przejawami alergii. Czy problem ten dotyczy także twojego dziecka? Sprawdź sama!

Co to jest alergia pokarmowa?
Zazwyczaj, kiedy czytam artykuł, w którym pojawiają się naukowe określenia, po prostu omijam tę część i przechodzę dalej. Pozwól, że postaram się jednak w miarę prosty sposób wytłumaczyć Ci co dzieje się z twoim dzieckiem kiedy dotyka go reakcja alergiczna i dlaczego warto o tym wiedzieć.



Alergia to nieprawidłowa reakcja systemu odpornościowego na dany czynnik. W przypadku alergii pokarmowej tym czynnikiem jest jeden ze składników diety naszego malucha, zwany alergenem. Organizm odbiera taki pokarm jako zagrożenie, z którym musi walczyć. Produkuje więc przeciwciała znane jako immunoglobuliny E (IgE). To właśnie te przeciwciała najczęściej odpowiedzialne są za pobudzanie pozostałych komórek do uwalniania substancji wywołujących stan zapalny. Jest to szczególnie ważne przy wykonywaniu testów na alergię. Można wtedy ustalić, czy dana alergia jest IgE zależna (związana z produkcją IgE), czy niezależna.

Co najczęściej uczula?
Alergię pokarmową u dorosłych najczęściej wywołują produkty pochodzenia roślinnego, u dzieci – zwierzęcego. Uważać trzeba również na dodatki, szczególnie siarczany (dodawane są one do dań z owoców morza, ale też: wina, piwa, czy soków). Niebezpieczny może być także glutaminian sodu (występujący w zupach w proszku, mieszankach przypraw i gotowych potrawach. Alergicy powinni więc wystrzegać się dań wyprodukowanych metodą przemysłową. Uczulać może prawie każdy produkt, ale lista najczęstszych sprawców alergii nie jest długa.

Mleko

A ściślej mówiąc zawarte w nim białko – jest najczęściej spotykaną przyczyną alergii. Zwykle uczulone są na nie dzieci. Obecnie trwa burzliwa dyskusja na temat tego czy uczulenie na mleko mija wraz z wiekiem.

Orzechy

Są bardzo groźnym alergenem – nawet ich śladowa ilość może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Obecnie istnieje wymóg oznakowywania żywności zawierających alergeny. Niestety producenci żywności znaleźli sposób na radzenie sobie z tym przepisem umieszczając informację o tym, że produkt „może zawierać śladowe ilości [danego alergenu]”.

Jajka

Uczulenie na jajka jest zmorą dla rodziców, są one bowiem składnikiem wielu innych produktów takich jak ciasta, makaron, czy sosów w proszku.

Ryby

Tutaj nie wiele potrzeba by wystąpiła reakcja alergiczna, wystarczy nawet sam zapach ryby lub jej dotknięcie (zwłaszcza łososia makreli i śledzia).

Owoce

Najczęściej truskawki i cytrusy. Przy uczuleniu na cytrusy należy unikać także soku z tych owoców.

Zboża

O tym już zapewne słyszałaś, chodzi o uczulenie na gluten –białko zawarte w pszenicy, życie, owsie. Występuje zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.

Może cię zainteresować także: Dieta bezglutenowa – z czym to się je?


Jakie są objawy alergii pokarmowej?
Bardzo rzadko objawy alergii pojawiają się już przy pierwszym kontakcie z danym pokarmem. Na ogół dzieje się to po kilkakrotnym spożyciu. Dziecko może więc przez dłuższy czas zajadać się jakimś smakołykiem bez żadnej reakcji i dopiero przejawiać nadwrażliwość na dany alergen. Każda alergia, w tym także pokarmowa, wywołuje reakcję ogólnoustrojową. Oznacza to, że może ona dotyczyć różnych narządów i układów.

Oto najczęściej występujące objawy:

1. objawy ze strony układu pokarmowego: bóle brzuszka, częste ulewanie, kolki, wzdęcia, brak apetytu, nudności, zaparcia, wymioty lub biegunka;
2. objawy ze strony układu oddechowego: kater, kaszel, zatkany nos, kichanie, świszczący oddech, krótki oddech – charakterystyczne jest to, że tym objawom nie towarzyszy gorączka;
3. częste infekcje (alergia powoduje dalsze osłabienie układ immunologiczny) i inne powikłania alergiczne: zapalenie płuc, zatok, ucha, migdałków, oskrzeli;
4. objawy skórne: pokrzywka, swędzenie skóry, wsypka na twarzy, w zgięciach łokci i kolan, za uszami, na powiekach, świerzbienie oraz obrzęk ust i języka, płaczliwość, rozdrażnienie

Diagnoza
Jeśli u twojego dziecka występują, któreś z powyższych objawów powinnaś jak najszybciej powiedzieć o tym pediatrze. To on wykluczy infekcję i zaleci zmianę diety. Na początku zazwyczaj to wystarcza. Jeżeli jednak dolegliwości nasilają się, a dodatkowo w twojej rodzinie są już inni alergicy, warto pójść do specjalisty. Skierowanie do alergologa wypisuje pediatra. Alergolog zapewne zleci w tej sytuacji wykonanie testów z krwi lub testów skórnych, by dowiedzieć się czy alergia jest IgE zależna, czy nie. Ułatwi to znalezienie przyczyny alergii.

Co możesz zrobić sama?
Zanim wybierzesz się do lekarza możesz już teraz zacząć zapisywać to co twoje dziecko zjadło i obserwować jego reakcje. Będzie to znacznym ułatwieniem przy postawieniu diagnozy. Kiedy jakiś rodzaj pożywienia wzbudzi twoje podejrzenia, spróbuj zastosować tak zwaną dietę eliminacyjną. Wyklucz dany produkt z diety dziecka na okres około dwóch tygodni i zobacz, czy przynosi to pożądany efekt. Niezależnie od tego warto jednak skonsultować to z lekarzem. Będziesz mieć wtedy pewność, że twój maluch jest właściwie odżywiany i niczego mu nie brakuje.
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...