Grupa naTemat

Chciałabyś wymazać złe wspomnienia? Oto przyprawa, która pomaga zapomnieć

Prawo autorskie: mariusz_prusaczyk / 123RF Zdjęcie Seryjne
Prawo autorskie: mariusz_prusaczyk / 123RF Zdjęcie Seryjne
Wyobraź sobie, że odpowiednio przyprawiony obiad mógłby wymazać wszystkie Twoje nieprzyjemne doświadczenia. Z każdym kolejnym kęsem wspomnienie blednie coraz bardziej. Nie pamiętasz już smutku, znika żal, zamazują się nieprzyjazne twarze. Deser zjadasz już z “lekką głową”. Marzenia ściętej głowy? Cóż, okazuje się, że nie. Najnowsze doniesienia świadczą o tym, że przyprawą, która może zdziałać cuda, jest kurkuma.

Pewnie nie raz o niej słyszałaś. Być może dość często używasz jej w kuchni. Kurkuma znana jest już przecież od starożytności. Pochodzi z Azji Południowo - Wschodniej i stosowana jest między innymi w dobrze nam znanej i lubianej kuchni indyjskiej. Nazywana jest żółtym korzeniem. W Polsce dostępna jest przeważnie w postaci sproszkowanej. Cenimy ją sobie, ponieważ jest łagodna dla układy pokarmowego, pobudza, a przede wszystkim uznano ją za jedną z najlepszych substancji przeciwrakowych. Zdaje się jednak, że będziemy po nią sięgać jeszcze częściej niż dotychczas.

Kurkuma lekiem na całe zło?

Prof. Glenne Schafe z Hunter College and the Graduate Center at the City University of New York przeprowadziła badania, które wykazały, że kurkuma ma również właściwości psychologiczne. Zauważono, iż u szczurów, którym podawano kurkuminę (substancję znajdującą się w kurkumie), nastąpiły zaburzenia w kodowaniu nieprzyjemnych zdarzeń. Zauważono, że zwierzęta regularnie spożywające składnik kurkumy, miały trudności z przypominaniem sobie złych wspomnień - utrudnione było również ich utrwalanie. Prof. Glenne Shafe tłumaczy, że zwierzęta posiadające traumatyczne doświadczenia i zjadające dodatkowe ilości kurkuminy, szybciej zapominały o złych wspomnieniach. Budzi to ogromne nadzieje dla wszystkich, którzy nie mogą uporać się z własną przeszłością. Czy powstanie lek na “obolałe wspomnienia”?

Szczypta (nie)smaku

Niestety, odkrycie to przyprawione jest nieco goryczą. W przytoczonym eksperymencie, podawano szczurom 1 gram kurkuminy na 1 kilogram masy ciała. Oznacza to, że aby podobny wpływ miała ta substancja na człowieka, musiałby on spożyć aż ok. 68 gramów kurkuminy. Jest to stanowcza zbyt duża ilość. Ponadto, kurkumina jest substancją słabo przyswajalną, a w kurkumie jest jej jedynie 3%.

Mimo wszystko, wciąż jest nadzieja! Nie zaprzestano badań nad absorpcją kurkuminy.
prof. Glenne Schafe
Hunter College and the Graduate Center at the City University of New York

Gdyby potwierdziły się nasze wyniki i faktycznie dieta wzbogacona o kurkumine utrudniałaby odpamiętywanie dramatycznych przeżyć, być może stałaby się ważną składową leczenia PTSD. W tym zaburzeniu charakterystyczne są nawracające, przykre wspomnienia traumy z przeszłości.



Źródło: Charaktery

POLUB NAS NA FACEBOOKU

ZOBACZ TAKŻE:
WIĘCEJ NA TEMAT:
JedzenieGotowanie
Skomentuj